ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігівські школи отримали допомогу від фінських благодійників

Featured Video Play Icon

Фінська організація FCA продовжує допомагати у відновленні освітніх закладів Чернігова, що постраждали внаслідок ворожих обстрілів у лютому – березні минулого року. Наразі завершується встановлення вікон та облаштування відкосів в одній зі шкіл мікрорайону Шерстянка.

Був приліт в сусідній садочок, де була зруйнована стінка і хвилею було вибито майже всі вікна. Наші батьки дуже хотіли, щоб школа почала працювати з першого вересня, ми зробили все по максимуму щоб це сталося. Зараз нам допомагає відновити вікна це фінська компанія, яка працює як благодійний фонд, – розповідає заступниця директора з навчально-виховної роботи Ірина Музика.

За кошти міського бюджету три підвальні приміщення школи переобладнали на бомбосховища. Зокрема, встановили вбиральні, додали витяжки та обігрівачі. Також міське управління освіти передало генератор, який допомагає не переривати процес навчання під час вимкнення світла.

У нас три бомбосховища, які можуть в себе вмістити всіх дітей, які навчаються в нашій школі. Ці бомбосховища всі обладнані згідно з нормативними актами, які потрібні. Додатково ми ставимо телевізор. У нас є тут вай-фай, підключаємо, діти вільно можуть дивитися телебачення, – зазначає Ірина Музика.

Розуміючи всю складність роботи школи в умовах війни, іноземні партнери особисто завітали до школи і передали учням соціально-незахищених категорій пакунки із різноманітною канцелярією. Крім того, організація подарувала школі два бокси із фізкультурним обладнанням.

Діти, що тепер вчаться, часто їм треба в укриття ходити і ми знаємо, що це тяжко. Ми сьогодні в школі, щоб роздавати такі освітні подарунки, освітні пакети. Там зошити, олівці, ручки, все, що дітям потрібно для школи. Також в нас є декотрі подарунки не тільки для особисто дітей, але і в цілому школи: м’ячі, це такі речі для фізкультури, – говорить виконавча директорка філії фонду Фінська церковна допомога в Україні Патриція Матрущак.

Багатодітна мама Надія розповідає, що такі подарунки є дійсно важливими, адже шкільне приладдя зараз досить дороге і більшість малозабезпечених сімей не має змогу його придбати.

Я дивлюсь по своїй дитині, він дуже задоволений, він вже хоче розпакувати і принести додому, поділитися зі своїми братиками. Враховуючи що зараз війна, те що зараз потрібно, позитивні емоції, тому що кожен день тривога і зараз у нас тривога і отримати якийсь презент це важливо, особливо в психологічному плані, – зазначає голова батьківського комітету школи, багатодітна мама Надія.

Як повідомили представники фонду, наразі вони допомагають у відновленні десяти шкіл міста. Впродовж тижня планують передати сім тисяч індивідуальних пакунків для дітей пільгових категорій та 17 боксів із фізкультурним спорядженням для освітніх закладів, які постраждали від рашистських обстрілів.