ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Наздоганяюча кампанія щеплень: як у Чернігові запобігають виникненню кору

Featured Video Play Icon

У Чернігові триває наздоганяюча кампанія щеплень проти кору, паротиту та краснухи. Нагадаємо, вона розпочалася ще в середині липня, тоді на територію нашої області доставили близько чотирнадцяти тисяч доз вакцини, її розподілили між тими, хто планував щепитися згідно з календарем, та між дітьми, які з різних причин не встигли вчасно провакцинуватися. Фахівці вкотре наголошують:  щеплення –  це можливість запобігти ускладненню інфекційних захворювань.

– Якщо дитина отримала хоча б одну дозу, це не є повністю закритим курсом щеплення. Дитина вважається вакцинованою, якщо вона це зробила за календарем. Якщо дитині 6 років, то вона вже повинна мати дві дози, якщо дитині 1-2 роки, вона має бути з однією дозою.Зараз складені були списки потреб для усіх дітей, які вчасно не були провакциновані. І є всі необхідні інструменти для того щоб це  виконати, – зазначив завідувач відділу імунопрофілактики Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександр Бубирь.

Як зазначив Олександр Бубирь, планове щеплення отримали вже 4629 дітей. А от в межах наздоганяючої кампанії вакцинувалися лише 1650,  до початку навчального року цю цифру планують збільшити майже вдвічі.  Аби убезпечити майбутніх школярів від розповсюдження хвороб у колективі, представники медичних закладів проводять профілактичні зустрічі з батьками, які  не надають дозвіл дітям на щеплення  від КПК та інших загрозливих інфекцій. За словами спеціалістів, вакцина – якісна, та зберігається в належних умовах.

– Лише за минулі тижні було проведено перевірки пунктів щеплень. Декілька разів перевірялися пункти щеплень, на які завозилася вакцина. Це було відразу після того як вакцина завезена. Були проведені моніторингові звіти, чи з нормальними умовами вакцина була довезена, чи відповідають всі умови, що є у пункті щеплення, – повідомив Олександр Бубирь.

Медики радять не зволікати  та якомога скоріше звертатися до пунктів вакцинації, адже кір – це небезпечне захворювання, спалахи якого можуть виникати раз у 5-7 років. Сюди ж належать і паротит та краснуха. Щепитися можуть усі охочі. Навіть ті, хто тривалий час перебував за межами країни або області, для цього слід звернутися до сімейного лікаря.

– Родина повинна завжди мати контакт із лікарем, з сімейним лікарем. Це їхній координатор в даному випадку. Якщо підходить час по календарю щепитися – потрібно це зробити. Якщо цей календар був порушений, то потрібно звернутися до сімейного лікаря з питанням як надолужити упущені щеплення, – підкреслив Олександр Бубирь.

У Чернігові наздоганяюча кампанія щеплень триватиме і  після 1-го вересня, адже фахівці планують охопити якомога більшу кількість непровакцинових дітей.