ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Безпечне використання генераторів: рятувальники інспектують заклади в Чернігові

Featured Video Play Icon

В режимі «три через шість» вже кілька місяців працює майже весь чернігівський бізнес. Відтоді як росіяни почали прицільно руйнувати енергетичну інфраструктуру України, магазини, аптеки, перукарні та інші заклади залишаються без електропостачання більшу частину доби. Через це їхнім працівникам довелося придбати генератори та навчитися тонкощів їх експлуатації.

-Звісно! Треба ж гроші зароблять, то і навчилися, щоб було світло. З тим, що зараз немає світла більше шести годин на день, у нас куча свіжої риби, все може зіпсуватися. Необхідно, щоб все було свіже, – каже Андрій.

Використання генератора може бути небезпечним, якщо не дотримуватися правил безпеки, тому чернігівські працівники ДСНС кілька разів на тиждень проводять інспекції приватних підприємств міста.

-Перш ніж включити генератор, треба перевірити справність електропроводки. Також біля генератора не можна зберігати паливо-мастильні матеріали, бо вони можуть спалахнути. Також генератори повинні заправлятися тільки тоді, коли вони вимкнені, – розповідає Валерія Аніч.

Реагуючи на шалений попит на генератори, в Україні спростили податкове законодавство, а також дозволили зберігання палива для них без ліцензії. Проте правила безпеки ніхто не скасовував, наголошують рятувальники, і чимало чернігівців не дотримуються їх у повному обсязі.

-Генератори стоять дуже близько до стіни, стіна може бути з горючого матеріалу, тому це робити заборонено. Також генератори не захищені у нас від вологи. На них може і сніг, і дощ, і це може призвести до нещасного випадку, – зауважила Валерія Аніч головний інспектор запобігання надзвичайним ситуаціям Чернігівського районного управління ГУ ДСНС у Чернігівській області.

За даними ДСНС, від початку року у Чернігові не траплялося надзвичайних ситуацій, пов’язаних з неправильним використанням генераторів.