Факт-новини: оперативні сюжети

Новий опалювальний сезон: чи справді є загрози і що з чернігівською ТЕЦ?

Featured Video Play Icon

Повернення в комунальну власність Чернігівської ТЕЦ та припинення договору оренди з “Техновою”, а також проходження майбутнього опалювального сезону вкотре стали однією з топ-тем загальноміської наради цього тижня. Як повідомив заступник міського голови Віктор Геращенко, 17 та 18 квітня відбулися засідання Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Розглядалося питання зупинення дії ліцензій на право провадження господарської діяльності з виробництва електричної та теплової енергії, виданих фірмі-орендарю, яке НКРЕКП не підтримала. Позиція муніципалітету тут незмінна: анулювання ліцензії можливе лише після передачі місту єдиного майнового комплексу у визначений строк – до 20 серпня з дотриманням усіх вимог законодавства.

-Було зазначено, що всі боргові зобов’язання, які є на сьогоднішній день в Чернігівської ТЕЦ, вони повинні бути врегульовані, і буде відповідний протокол наради стосовно врегулювання цієї заборгованості, тобто Чернігівська ТЕЦ повинна чітко надати свої пропозиції, – повідомив заступник Чернігівського міського голови Віктор Геращенко.

За словами Віктора Геращенка, на комісії додатково повідомили щодо 360 млн гривень боргу за вугілля, невирішеного питання фінансового зобов’язання “Технови” стосовно рішення НКРЕКП – півмільярда гривень, що мали спрямувати на відновлення Чернігівської ТЕЦ, а також неправомірно понесені витрати у розмірі 470 млн. грн.

Ще раз повторюю, що загальна заборгованість, так як було вчора зазначено Комісією на нараді, 2,3 млрд грн. Якщо ми без державного аудиту просто заберемо ці боргові зобов’язання, громада міста Чернігова і міський бюджет буде вимушений взяти ці зобов’язання на себе і взагалі це питання, я вважаю, треба виносити на трошки інший рівень. Мається на увазі, державний, – зазначив Віктор Геращенко.

Водночас, “Технова” на своїй сторінці у фейсбуці зазначає, що вважає договір оренди припиненим від 31 березня 2023-го, а сам ЄМК повернутим у власність громади. Адже, каже, зі свого боку вони виконали всі зобов’язання щодо послідовності процедур припинення угоди. Попри те, що міська рада на сесії 30 березня вирішила не розривати угоду достроково. Причина – невиконання термінів оформлення звіту про оцінку майна та рецензії на звіт, а відтак неможливість складання передавального та розподільчого балансу і підписання відповідного акту приймання-передачі без порушення вимог чинного законодавства. Власне, строковий термін договору оренди від 25 грудня 2000-го року має закінчитися 20 серпня 2023-го. Ми намагалися зв’язатися з керівництвом “Чернігівської ТЕЦ” телефоном аби отмати їхній коментар, оскільки це питання важливе для життєдіяльності міста і проходження наступного осінньо-зимового періоду. Однак відповіді не отримали.

В.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако під час наради звернувся до чернігівців з проханням не реагувати на дописи, що поширюються в соцмережах, про те, що наступний опалювальний сезон під загрозою.

-Зі сторони знову таки, інформаційних ресурсів, пов’язаних з військовою адміністрацією, не хочу називати, На минулому тижні вийшла стаття з таким заголовком, що опалювальний сезон наступний в Чернігові під загрозою.

Я просив би знизити градус і ТЕЦ, і цих чиновників, які цим займаються, менше займатися політикою, і не розводити такі чутки. Немає взагалі загроз наступному опалювальному сезону в місті Чернігові. Питання закінчення договору ТЕЦ 20 серпня, якщо це відбудеться ще, бо не треба забувать, що у нас військовий стан, і цей договір може продовжуватись теоретично. Якщо не будуть вирішені питання з боргами, державним аудитом, якщо не буде внятної позиції, всіх, до кого ми зверталися. Я не виключаю, що це питання ми будемо ще більш детально розглядати. Але вже зараз лякати чернігівців, що під загрозою опалювальний сезон, це просто маячня, – зазначив  в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

У дописах і коментарях “Технови” тим же інтернет-ресурсам йдеться зокрема і про те, що нібито Чернігівська міська рада самоусунулась від будь-якої участі в допомозі життєдіяльності Чернігівської ТЕЦ. Враховуючи те, скільки містом вирішено питань, проведено нарад, виконано роботи, коштом міського бюджету придбано дороговартісний трансформатор, без якого не був би можливим запуск комплексу і проходження зими, зазначив Ломако.

– Це хай залишається на їхній совісті, всі ці заяви, але головне, щоб чернігівці чітко розуміли, що хто б там що не писав, місто забезпечує повноцінне проходження опалювального сезону, немає ніяких загроз, немає підстав ніяких сумніватись, і питання договірних відносин з орендарем, який 20 років експлуатував майно, 23, заробляв на цьому, по суті не інвестував в підприємство, суттєвих інвестицій там ні в мережі, ні в обладнання не було. Про це відверто треба говорити. А коли почалися проблеми, зібрався, каже: ось ключі, ми пішли. Не буде такого. Треба підготувати підприємство до нового опалювального сезону, треба виконати всі зобов’язання, треба заплатити людям заробітну плату, влітку як би не хотілося очевидно цього робити, і треба врегулювати питання з боргами, тому що місто не буде просто так приймати 2,3 млрд грн. При чому ми розуміємо що скільки зараз кримінальних справ відкрито, що це буде, по-перше, дуже уважно аналізуватися правоохоронним органами, а по-друге, ну, треба ж мати відповідальність перед містянами, – підкреслив Олександр Ломако.

Виконуючий обов’язки міського голови попросив не маніпулювати такими чутливими питаннями, як опалювальний сезон. Адже зиму 2022-2023-го, незважаючи на кількість руйнувань енергетичної інфраструктури, а також ризики нових обстрілів, Чернігову вдалося вчасно почати і стабільно пройти.