Факт-новини: оперативні сюжети

Протидія фейкам та пропаганді ворога: як стати воїном інформаційного фронту

Featured Video Play Icon

Щоденно інтернет-мережею ширяться сотні російських фейків. Вони здебільшого анонімні і легко проникають в інформаційний простір. Відрізнити ворожу пропаганду від правдивих новин можна, проте досить складно, вважають чернігівці.

Це як інформаційна війна, це як другий фронт. Вони якось намагаються вплинути на мозок людей.

-Нічого не перевіряю. Я довіряю тільки одній інформації, тому що мати різну інформацію це дуже важко.

 -А як її провірить? Треба думать своєю головою, правду кажуть чи неправду кажуть.

-У мене немає часу перевіряти це і я просто не дивлюсь.

 Я насправді підписана просто на декілька перевірених телеграм-каналів, не читаю все підряд.

-Я вже їх впізнаю відразу. Як воно йде якась інформація, воно вже навіть подача, ти одразу розумієш, що це російський фейк.

Аби протидіяти окупантам у медіапросторі кіберполіціянти створили телеграм-бот, де працівники спеціальних служб перевіряють інформацію та в разі, якщо вона дійсно направлена проти нашої держави, відправляють на блокування.

-Кількість проросійських ресурсів дійсно збільшилася, оскільки, як ми розуміємо, йде не тільки фізична війна, а ще й інформаційна. У разі отримання інформації стосовно проросійських ресурсів, наші підписники мають змогу передати її до такого боту під назвою «stopdrugsbot», – зазначила старша інспекторка відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Департаменту кіберполіції Кристина Єфіменко.

Платформа кіберполіції діє з липня 2022 року. За цей час подано більше 7 мільйонів скарг на російську пропаганду, а відтак, заблоковано понад 20 тисяч ворожих ресурсів. За словами Кристини Єфіменко, чим активніше люди будуть надсилати скарги на інформаційні «вкиди» ворога, тим швидше їх заблокують.

– Найбільша сила нашої спільноти — це наші підписники, які блокують фейки та пропаганду ворога через наш офіційний телеграм-канал. … На даний час кількість наших підписників складає більше ніж 270000. Це небайдужі громадяни, які долучилися до нас і стали нашим кібервійськом, – повідомила Кристина Єфіменко.

На своїх офіційних ресурсах кіберполіціянти також надають поради з так би мовити “інформаційної гігієни”, аби люди не потрапляли на гачки аферистів.