ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Виставки, ярмарки, екскурсії та концертні програми: Чернігів відзначив День Європи

Featured Video Play Icon

Екскурси в історію, благодійні ярмарки, інтерактивні атракції та концертні програми. У межах відзначення Дня Європи в Чернігові відбулася низка заходів. Свято організували громадська організація «Північна культурна столиця», USAID та управління культури та туризму.

– Сьогодні ми говоримо про європейські цінності, які українці, наші бійці виборюють своїм життям і тому про ці цінності треба говорити інформативно, соціально й культурно. Оця вся подієвість, оці всі дії, вони акцентують увагу на наших європейських цінностях, на відкритості, на тому, щоб ми розвивали. І, найголовніше, Чернігів має сьогодні тримати ту планку, що ми відкриті й ми запрошуємо всіх повернутись до Чернігова й розбудовувати наше прекрасне, древнє місто, – зазначив начальник управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

Чернігівці та гості міста брали участь у майстер-класах, знайомилися з фактами про наші міста-побратими та насолоджувалися виставкою полотен учнів дитячої художньої школи. Стартував і сезонний турнір, де команди бі-боїв та бі-гьорлз із різних міст України заробили свої перші бали. Вони вразили публіку своїми талантами й майстерністю. Організатори сподіваються, що віднайдуть таланти, зацікавлять до спорту інших та сформують сильну збірну міста та області з брейкінгу.

– Дітям потрібно мати якусь розгрузку невелику. Тим самим, коли вони займаються брейком, йде фізичне навантаження і розгрузка буде прекрасна, – каже організатор змагань із брейк-дансу Ярослав Гайовий.


Це дуже круто, що в нас у місті організовують такі заходи, місто розвивається, є розвиток сучасних культур, – зауважила призерка змагань із брейк-дансу Анна Лісовська.

Чернігів — місто легенд та архітектурних памʼяток. Для всіх, хто цікавиться історією, підготували екскурсії. Про визначні місця Дитинця, зокрема будівлі, виконані в унікальному стилі козацького бароко та їхню роль в європейській культурі, розповідала гідеса Леся Федоренко. А ось найменших чекала особлива мініподорож: екскурсії для дітей проводили переможці проєкту туристично-інформаційного центру «Творча майстерня казок».

– Оця дитяча мова, вона неповторна. І тільки діти зрозуміють дітей, так як дорослі розуміють дорослих. Ми вирощуємо те покоління, яке буде розповідати правду про Чернігів, історію його, і вони будуть амбасадорами в житті й, безпосередньо, в нашому місті, – підкреслив Олександр Шевчук.

Серед юних екскурсоводів — Маргарита Рубець. Для «Творчої майстерні…» вона написала казку про історію створення Чернігова. В оповіді йшлося про загадковий чорний ліс, який колись нібито оточував наше місто.

– Після того як ми завершили свої казки, нам кожному запропонували стати екскурсоводом, спробувати себе в цьому. Мені сподобалось. Я хотіла більшості розповісти про те, як створився наш Чернігів, його історію, тому я взяла на себе ініціативу, – розповіла екскурсоводка Маргарита Рубець.

Слухачі зокрема дізналися цікаві факти із життя Івана Мазепи й Тараса Шевченка, а також легенду про побачення біля тринадцятої гармати. Опісля юним екскурсоводам презентували збірку з їхніми казками та памʼятні нагороди. Маленькі туристи змістовною прогулянкою Валом задоволені.

Нам дуже сподобалася екскурсія, ми дуже вражені. Ми хочемо знати історію свого міста, – кажуть  Артур та Аріна, учасники екскурсії.

Як сформувалася Європа, які її межі, що таке Магдебурзьке право та які вони, європейські цінності — на розмовнику біля малої міської сцени розповів історик Сергій Леп’явко.

Дуже важливо, що європейська цивілізація опирається ще на такі цінності як свобода особи. Самоврядування, відповідно, — це вміння окремих осіб домовлятися між собою заради загального блага, і це все переломлювалося через інституції, у тому числі через парламентаризм і місцеве самоврядування. Й от за цим усім нам треба обов’язково зберігати, розвивати ці цінності, тому що це має значення не через те, що ми називаємо їх європейськими цінностями, а це дає можливість суспільству якісно розвиватися, – підкреслив Сергій Леп’явко, історик.

Надвечір найменших чекали веселощі — програма від аніматорів та захоплююче шоу мильних бульбашок. На малій сцені відбулась концертна програма. Начальник управління культури та туризму Олександр Шевчук привітав містян із Днем Європи, а представникам ОК «Північ» подарував памʼятні збірки творів Василя Стуса. Військові у відповідь вручили управлінню нагороду від командування. Після урочистого відкриття танцями, грою на інструментах та співом присутніх розважали вихованці та викладачі міської музичної школи імені Любомира Боднарука. Також запросили представників Михайло-Коцюбинської та Новобілоуської громад, які торік пережили окупацію та досі оговтуються від її наслідків.

– Настрій чудовий. Влаштували таке гарне свято, прийшли з дітками порозважатися. Діткам зробили аквагрим, погралися з улюбленими героями, шоу мильних бульбашок. Дуже круто! Дякуємо організаторам за те, що влаштовують такі вихідні й допомагають містянам відволікти від якихось негативних думок.

– Кожне місто має святкувати День Європи, адже це таке свято й ми маємо пам’ятати про нього, і також у Європу трішки йти і традиції їх зберігати.

У віддалених від центру мікрорайонах також провели заходи та ігротеки для дітей. Зокрема на Масанах розгорнули експозицію картин, а в Березовому гаю та на Шерстянці для чернігівських слухачів підготували камерні виступи творчих колективів. Нагадаємо: 2023-го Україна вперше святкувала День Європи 9 травня. Оскільки перенести урочистості на нову дату було неможливо, їх провели за старим стилем — у третю суботу травня. Проте в управлінні культури та туризму запевнили — з наступного року Чернігів остаточно синхронізує відзначення Дня Європи з усім світом.