Факт-новини: оперативні сюжети

Незламна сила: як жінки-підприємиці Чернігівщини ведуть бізнес у воєнний час

Featured Video Play Icon

Працюють, мотивують, надихають, розвивають власну справу або ж відкривають новий бізнес. Жінки-підприємиці Чернігівщини є прикладом стійкості та гнучкості в умовах постійних викликів. Вони пройшли випробування війною, а нині забезпечують зростання економіки. 8 грудня в Чернігові відбулася конференція «Незламна сила у воєнний час», що об’єднала підприємиць із різних куточків регіону, від Новгород-Сіверського до Куликівки. Захід організовано в межах програми міжнародної співпраці “EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП” за співфінансування Європейського Союзу та уряду Німеччини. 

Ми реалізовували проєкт, який передбачав відвідання громад нашої Чернігівщини. Ми побували у восьми громадах і проведення там тренінгових заходів, семінарів на актуальну тему для бізнесу з індивідуальними, потім, консультаціями. На такі теми — як написати грант, як боротися з форсмажорними обставинами, як отримати підтвердження цих обставин і багато інших. Поїхали в регіони цього разу, тому що ви знаєте як важко людям із Чернігівської області потрапити на такі заходи, – повідомила віцепрезидентка Чернігівської ТПП Лариса Циган.

Відтак, конференція є підсумком реалізованого проєкту. У цей день підприємиці мали можливість познайомитися, поспілкуватися у форматі нетворкінгу, а також отримати інформацію про грантові програми як на рівні міжнародних партнерів, так і на рівні держави. За словами заступниці Міністра економіки України Тетяни Бережної, сьогодні їх безліч.

Це грантова програма єРобота, коли можливість узяти грант на розвиток або створення власного бізнесу в розмірі до 250 тисяч гривень. Це гранти для ветеранів, ветеранок і другого з їх подружжя, до одного мільйона гривень. Це гранти на розвиток переробних підприємств. Крім того, це можливості для навчання кадрів і персоналу, отримання ваучерів від державної служби зайнятості, навчання в закладах профтехосвіти. Для держави дуже великий пріоритет — допомогти людям отримати нові, актуальні для відбудови знання і вміння, – розповіла заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна.

Жінки демонструють свою ефективність як керевниці, направляють колективи на шляху до високих результатів. І вкотре доводять, що люди бізнесу — це люди руху. Руху до розвитку, пошуку нових можливостей та досягнення цілей.

Я вважаю, що й будівельна галузь і, взагалі, всі підприємства України, які зараз працюють, вони працюють заради єдиної цілі — заради нашої перемоги. Неможливо перемогти, неможливо отримати перемогу у війні без економіки. Дякуючи нашим західним партнерам, у нас є якась допомога, є кошти, але ж потрібно працювати, сплачувати податки, підтримувати економіку заради перемоги, – каже директорка будівельної компанії Олена Пузан.

Наш бізнес працює тільки задля людей, тому що ми створюємо продукти харчування. Ми продовжуємо працювати тільки для того, щоби показати, що ми сильні, що ми мужні, що ми вистоїмо, вистояли й що ми дочекаємося цієї Перемоги, й дійсно будемо пишатися своїм потужностями, своїми людьми, працівниками, які допомагають створенню даного продукту, – зазначила співвласниця, директорка заводу сухого молока та масла Вікторія Ясенівка.

Серед підприємниць і ті, хто лише нещодавно започаткував власну справу. Вони повірили в те, що навіть зараз, попри всі ризики, час відкривати бізнес. Більшість жінок скористалися грантовими програмами: на донорські кошти закупили інструменти, сировину, матеріали, а, головне, — створили нові робочі місця.

Ми дуже вдячні міжнародним організаціям, державі за підтримку малих підприємств, за такий поштовх у тому, що ми можемо діяти далі. Сьогодні ми побачили дуже багато історій, історій різних жінок, які не зламалися, які йдуть до своєї мети, і вони допоможуть нашим захисникам захистити свою Батьківщину, тому що економіку ми піднімаємо, ми піднімаємо дух нашої країни, – зазначає власниця перукарні Євгенія Голуб.

Дуже важливий захід для мене, дуже багато корисної інформації, емоцій, дуже багато історій, які дійсно надихають, які дійсно дають підгрунтя для того, щоби рухатися далі. І ти розумієш, що ти не сам, що поруч такі ж як ти, які колись починали, які починають разом із тобою, – підкреслила власниця точки харчування Вікторія Ліскович.

На сьогодні існує ряд програм та ініціатив, які надають грантову підтримку для стартаперів та підприємців. А тому зробити перші кроки в бізнесі та реалізувати власний креативний задум може кожен. Головне — бажання та віра у власні сили.

Історії жінок в рамках заходу, організованого Чернігівською ТПП у партнерстві з ГО Спілка жінок Чернігівщини, в межах програми міжнародної співпраці EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ Ukraine) GmbH. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту.Зміст публікації є виключною відповідальністю Чернігівська ТПП і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу та уряду Німеччини.#gizSME#eu4business#MovingForwardTogether