ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Незареєстрована зброя та боєприпаси: які «сувеніри» вилучають у чернігівців

Featured Video Play Icon

Відлуння війни. Сотні одиниць незареєстрованої зброї та боєприпасів вилучили правоохоронці у жителів Чернігівщини від початку року. Фахівці Чернігівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру провели 200 експертиз, дослідили більше 1000 об’єктів, приблизно 80% з яких поліція вилучила у населення.

-Найбільше доводиться працювати це ручні гранати. Тому що вони видавалися як населенню для створення підрозділів ТРО, так і в достатній кількості вони були і у Збройних Сил, і у військах агресора. Тому після звільнення території Чернігівщини їх на руках у населення знаходиться дуже багато. Поліція їх вилучає і доставляє нам на дослідження, – розповів завідувач сектору вибухотехнічних та пожежотехнічних досліджень Чернігівського НДЕКЦ МВС Євген Киричек.

Проблема незаконного обігу зброї ніколи не була настільки масштабною, як після вторгнення рашистів. Через розмах бойових дій, у чернігівців знаходять дійсно абсурдні «сувеніри», кажуть судексперти.

-Найбільш неймовірним було вилучення у населення порохових зарядів для артилерійських пострілів загальною вагою у 40 кілограм, і артилерійські постріли калібру 152 мм, – зазначив Євген Киричек.

З початком літа і сезону відпусток вибухотехніки наголошують про елементарні правила безпеки при виявленні нерозірваних боєприпасів або мін на природі. Наразі сапери зосереджуються на розмінуванні населених пунктів і сільськогосподарських угідь, а от лісові насадження залишаються небезпечними, і можуть містити чимало вибухонебезпечних предметів.

-Ні в якому разі непотрібно їх торкатися, переміщати, піднімати. Потрібно повідомити оточуючих, і негайно зателефонувати за телефонами 101 або 102, щоб свою роботу зробили відповідні фахівці. Бережіть себе і оточуючих, – поінформував Євген Киричек.

До лабораторії експертів-вибухотехніків потрапляють і залишки снарядів та іншої зброї, якою росіяни щодня обстрілюють Чернігівщину. Висновки їх досліджень лягають в основу кримінальних проваджень проти країни-агресора.

-Уламки від артилерійських снарядів, РСЗВ, а також авіаційні бомби – все це було у нас на дослідженні. Також надходять уламки БПЛА типу «Шахед», які наші підрозділи збивають на території Чернігівської області, – зауважив завідувач сектору вибухотехнічних та пожежотехнічних досліджень Чернігівського НДЕКЦ МВС.

4 липня судові експерти України відзначають своє професійне свято. Зважаючи на те, наскільки Чернігівщина забруднена мінами, снарядами та іншими слідами російського вторгнення, роботи їм вистачить на багато років.