Факт-новини: оперативні сюжети

Народному майстру Андрію Каменецькому – 50: як відзначали ювілей

Featured Video Play Icon

Його “золоті руки” створили з дерева сотні унікальних предметів – від маленької іграшки до велетенської традиційної Чернігівської писанки. Творчі доробки майстра посідають гідне місце серед елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Тільки б далі працювати. Це тільки початок, – зазначає різьбяр Андрій Каменецький.

Цими днями знаний різьбяр Андрій Каменецький приймає поздоровлення з нагоди 50-річчя. Вітали ювіляра в стінах історичного музею, де пройшла його зустріч з шанувальниками народної творчості.

У нього взагалі дуже великий асортимент робіт. За цей великий проміжок часу, який він працює, а працює майже 28 років на цьому поприщі, відроджує і зберігає традиції чернігівського Полісся. Навчає діток в нашому обласному центрі народної творчості, – розповіла майстриня Маріанна Ваценко.

Андрій Каменецький не тільки передає свій досвід дітям, а й власноруч створює забавки для найменших чернігівців. У його доробку понад сто іграшок.

-Хочу зробити виставку, щоб показати скільки у нас цікавих іграшок дерев’яних. Щоб діти гралися. Це більш цікаво. Щоб вони рухалися, – каже Андрій Каменецький.

Майстер пригадав, що у дитинстві його улюбленою іграшкою була фуркала. 

І слухаєте, і крутите. Цікаво, – уточнив Андрій Каменецький.

Ювіляр говорить, що з іграшками бавляться не тільки діти.

 Дорослі теж граються, – додає Андрій Каменецький.

Журналіст:  А Ви граєтесь у 50 років?

ак, звичайно, – підкреслює Андрій Каменецький.

Деякі роботи з різноманітного асортименту виробів Андрія Каменецького можна побачити в експозиції “Етніка”, яка розгорнута в історичному музеї імені Тарновського.