Факт-новини: оперативні сюжети

Народна іграшка: чим бавились діти нашого регіону сотні років тому

Featured Video Play Icon

Дитячі іграшки зі старовини відтворюють чернігівські майстри. В рамках проєкту “Етніка”, започаткованого історичним музеєм імені Тарновського, вони демонструють, чим бавилися діти з нашого регіону протягом сотень років.

Це Ольга Костюченко, Ірина Кришталь і Андрій Каменецький. Вони представляють різні напрямки – іграшки з тканини, з трав різноманітних, керамічні іграшки, свищики в першу чергу, і дерев’яні іграшки, – говорить Євген Населевець, старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею.

Ольга Костюченко почала виготовляти дитячі іграшки після народження її сина. Головним критерієм була надійність. Ляльки, обереги і торохкальця повинні були витримувати “випробування дитиною” – не рватися, не ламатися і загалом бути безпечними. Майстриня використовувала льон, мішковину та інші натуральні матеріали.

Я його довго тестувала, і коли все стало на свої місця, коли голова не відривалась від тулуба, коли все було міцно примотано, я почала більш активно працювати. В мене з’явилося торохкальце для немовлят, в якому знаходиться горіх, в горіх я кладу зерно, і воно так гарно торохтить. Цим торохкальцем можна гратися, його можна гризти, вони подобаються абсолютно всім – від нуля до, як пише “Абабагаламага”, ста, – каже Ольга Костюченко, майстриня.

Виставки проєкту “Етніка” розміщують у автентичній інсталяції – відтвореній українській хаті. Цього разу інтер’єр оформили у літньому 

стилі. Разом з іграшками тут є традиційні костюми з вишивкою, характерною для Чернігівщини. 

Це переважно вишивки білим по білому, вишивки білим з вкраплюванням червоного, пізніше додалося чорне. Власне, тут можна побачити на виставці, прийти і подивитися. А техніки – я дуже люблю набирування, ну і рахункові гладі, як косі, так і прямі, – розповідає пані Ольга.

На думку чернігівських майстрів, незважаючи на нинішнє засилля пластику, традиційним дитячим іграшкам є місце у нашому побуті. Ляльки-мотанки користуються стабільним попитом, а саморобні луки хлопці полюбляють так само, як і у давнину. Виставка іграшок у проєкті “Етніка” триватиме орієнтовно до кінця літа.