Факт-новини: оперативні сюжети

“Бонсай. Едем”. Перший виставковий проєкт завітав до Чернігова

Featured Video Play Icon

“Бонсай. Едем”. Так називається  перший міжнародний виставковий проєкт, організований київськими митцями у воєнний час. Експозиція, що приїхала  до художнього музею імені Галагана, присвячена столітньому культурному діалогу українських та японських художників, який започаткував футурист Давид Бурлюк. Ця виставка про останні миті в Едемі перед катастрофами, про світ, який вже ніколи не буде таким, як раніше.

На виставці демонструються твори культових японських та сучасних українських майстрів перформативного мистецтва. Батько японського авангарду Сьодзо Сімамото представлений картиною “Сукня за мільйон єн”. Вона була написана у Києві під впливом першого Майдану. Геннадій Гутгарц поділився новою серією, яку назвав “Швидкість вітру в Києві під час повітряної тривоги”. Твір з козацького періоду Федіра Тетянича “Козак- метелик” виявився актуальним 40 років по тому.

Донецький художник Дмитро Коломойцев з початку війни на Сході України боронить Батьківщину. На виставці можна побачити  дві роботи, котрі Дмитро писав під обстрілами у Щасті та в Тель-Авіві. Його земляк Сергій Захаров за свої мистецькі інсталяції в окупованому Донецьку потрапив до підвалу бойовиків, де його катували. Нині художник мешкає у Києві і продовжує творити. Репродукція роботи Сергія Захарова “Грунт”, оригінал якої представлений на нашій виставці, нещодавно демонструвалася на Венеціанському бієналє. Арт-проєкт не тільки познайомить глядача з творчістю митців двох країн, а також  допоможе справитись з посттравматичним синдромом.

Усі бажаючі зможуть відвідати художню виставку безкоштовно, за попереднім замовленням за телефоном музею або на сторінці в Фейсбук.