ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Морози до -23: у Чернігові працюють пункти незламності, в яких можна зігрітися

Featured Video Play Icon

Від абсолютного максимуму і плюс семи – місцями до мінус 23-ох. Після аномально теплої погоди у грудні, до України прийшло похолодання і сильні морози. Так, у понеділок, 8 січня стовпчики термометрів у Чернігові опустилися до 16-ти градусів нижче нуля, а по області, подекуди до 20-ти. Ніч на 9-те за даними синоптиків має бути ще морознішою: від 19 до 23-ох градусів із позначкою мінус.

За теплом у таку погоду, а також джерелами живлення, зв’язком та інтернетом за необхідності можна прийти у пункти незламності на базі наметів ДСНС, передбачені на випадок відключень світла чи надзвичайних ситуацій, що працюють, зокрема, і як пункти обігріву.

Як перші морози почались, там похолодання, і вже поставили. В пункті обігріву можна зарядити телефон, обігрітися, поїсти, чай попити, переночувати. Медична допомога теж є, аптечки, нас вчили надавати першу медичну допомогу. Є навіть для дітей куточок , – зазначає сержант служби цивільного захисту Віталій Вороний.

У таких мобільних пунктах можна загорнутися у ковдру, випити чаю чи кави, заварити суп чи локшину швидкого приготування. Підсилили їх і гігієнічними засобами для мам та малюків, а також дитячим харчуванням, для дозвілля – іграми, розмальовками та літературою. Працюють намети  у різних мікрорайонах, цілодобово і без вихідних. І попри те, що цієї зими людей приходить небагато, здебільшого, старшого віку, надзвичайники кажуть: готові прийняти тут до півсотні містян і містянок і за потреби розгорнути до 20 ліжкомісць. 

Дві хвилини – витягується теплова пушка, генератор, ну зараз генератор не потрібен, тому що є електрика, так що можна напряму пушку через розетку включить і буде обігріватись, – підкреслює Віталій Вороний.

У додатку “Дія” та на сайті nezlamnist.gov.ua є мапи стаціонарних та мобільних пунтів незламності в усіх регіонах. Аби вберегти себе від переохолодження рятувальники та медики радять за можливості мінімізувати час на вулиці, обирати багатошаровий та просторий одяг із натуральних чи спеціальних матеріалів, обов’язково – вдягати головні убори та рукавиці, брати з собою термос із теплою рідиною, не вдягати прикраси та більше рухатися.

За попередніми прогнозами синоптиків, температура цього тижня буде коливатися і сильні морози за день-два зміняться потеплінням до плюс трьох градусів, невеликим снігом, дощем та поривами вітру, а 12-13-го січня знову похолоднішає до мінус 16-ти.