ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Меблі для міської бібліотеки: хто надав полиці для книжок?

Featured Video Play Icon

Меблі для Чернігівської міської бібліотеки імені Коцюбинського, яка відновлюється після ворожого обстрілу в лютому 2022-го року надало комунальне підприємство «Будинок книги». Директорка книгозбірні Ганна Пушкар каже, найбільшу силу удару на себе прийняв другий поверх і від дії вибухової хвилі стелажі, що розміщувалися тут, зазнали значних пошкоджень. А враховуючи те, що вони були старі — слугувати належним чином і надалі не могли.

Комунальне підприємство «Будинок книги» нам передали дуже чудові стелажі для нашого абонементу в центральній бібліотеці імені Коцюбинського. Ці меблі, які ми отримали — ми не платили жодних коштів за них і спочатку ми отримали багато меблів, які от ви повністю бачите в цій залі й ще трішки ми залишили, бо в нас буде оновлення холу й ми поставимо їх там. А також декілька будуть у наших книгосховищах, – розповіла директорка Централізованої міської бібліотечної системи Ганна Пушкар.

Завдяки, у тому числі, цим стелажам у бібліотеці втілили ідею вільного доступу читачів до літератури. Тепер відвідувачі можуть самостійно підійти, подивитися та обрати книгу відповідно своїх уподобань. Як розповів директор «Будинку книги», передати меблі до книгозбірні, а відтак і допомогти перетворити читацьку залу на сучасний коворкінг, змогли після встановлення в муніципальній книгарні нових стелажів. Їх замовили й оплатили ще до повномасштабного вторгнення — наприкінці 2021-початку 2022-го.

На просторах інтернету, у соціальних мережах, з’явилася інформація, що «Будинок книги» закупає меблі в період війни — це незрозуміло, неправильно й так далі. Так сталося, що була така штука «єТисяча» й цей період почався десь у кінці 2021 року, десь у середині грудня і продовжувався до початку широкомасштабного вторгнення. Тобто в нас були в магазині черги від однієї каси до середини магазину і від іншої каси до середини. Звичайно були колосальні виручки. Ми перевиконували фінансові показники, – зазначив директор КП «Будинок книги» Артем Стах.

«Книжковий бум», що виник після старту державної програми «єПідтримка», у межах якої громадяни, що пройшли повний курс вакцинації отримували одну тисячу гривень і могли витратити ці кошти, зокрема на придбання літератури — дав «Будинку книги» можливість оновити простір, на той час це було актуально, каже Артем Стах. Повномасштабне вторгнення внесло свої корективи.

Наступило 24 лютого 22-го року й тільки коли поутихла ситуація в нас у місті, постачальник зміг, десь влітку, поставити ці меблі. Ми їх встановили і вже був оновлений магазин. Усе, що залишилось від попередніх, ми їх демонтували і спустили в підвал. Не прийшлось мені довго думати, що куди віддати. Є бібліотека Коцюбинського — я зразу, після оновлення зустрівся з керівником і сказав, що ми вам передамо, але треба було почекати коли відбудують, відновлять приміщення. Ми почекали й тільки от у грудні ми змогли це оформити документально й передати, – сказав Артем Стах.

Навала рашистів вплинула й на роботу самої книгарні. Під час активних бойових дій вона виконувала роль волонтерського штабу, сьогодні ж всіляко продовжують підтримувати наших захисників.

Дяка ЗСУ й безпосередньо головнокомандуючому Залужному й це відзнака для мене дуже важлива, тому що «Будинок книги» не є осторонь до допомоги нашим захисникам. Й ось є місце, де висять відзнаки. Ми не офішуємо це — ми допомагаємо й окрім цього кожен особисто: особисто я, особисто кожен працівник і донатить, і приймає участь у допомозі нашому війську,-  підкреслив Артем Стах.

Зазначимо, «Будинок книги» є комерційним підприємством та не фінансується ані з міського бюджету, ані з інших державних джерел. Відтак, розподіл прибутку здійснюється відповідно до чинного законодавства, а також рішень виконавчого комітету Чернігівської міськради. Артем Стах каже, після оновлення книгарні, вони отримали позитивний фідбек від покупців, проте й нині є над чим працювати, аби розвивати підприємство в цей важкий час і бути конкурентоспроможними на ринку.