ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Під подушку чи під ялинку: як в Україні змінювались традиції новорічних свят

Featured Video Play Icon

Коли українці почали прикрашати ялинку? Яких символів сповнене традиційне й сучасне українське Різдво? Чому ми чекаємо Миколая та хто такий насправді Дід Мороз? Відповіді на ці та багато інших запитань можна знайти в книзі «Під подушку чи під ялинку». Її авторка — фольклористка, антропологиня, кандидатка філологічних наук Дар’я Анцибор особисто завітала до Чернігова, аби презентувати містянам нове видання.

Книжка присвячена, загалом, нашим традиціям різдвяно-новорічним і тому, як вони виникали. Ідеться про те, як і традиційно для українців святкувалося раніше Різдво, і як ми сформували той набір символів і дарувальників, які в нас зараз існують. Тому, якщо так дуже-дуже коротко, то це десь приблизно таке антропологічне дослідження свят у прямому сенсі цього слова, – розповіла письменниця, авторка книги «Під подушку чи під ялинку» Дар’я Анцибор.

Дар’я Анцибор розповідає: тема Різдва та Нового року зацікавила її ще декілька років тому, проте працювати над книгою почала 2023-го. Загалом, на дослідження свят зимового циклу в українських і світових традиціях та створення видання письменниці знадобилося півроку. Перші місяці вона присвятила пошуку та аналізу джерел, решту — написанню.

Різдво й Новий рік, й особливо дарувальники мене цікавили останні кілька років через те, що в суспільстві назрівали ці питання дуже давно, і мене турбує те, що дуже часто не вистачає такої верифікованої інформації. Цього року ми особливо відчутно помічали зацікавлення оцим «давайте поставимо дідух», дуже багато хто вперше згадав про те, що дідух там, сніп, колідник і так далі, про потребу автентичної кутії, саме так, як робила прапрабабуся, наприклад, саме для цієї території характерно й так далі, оці баталії — рисова кутя можлива чи ні, і так далі. Тому мені дуже хотілося просто в цій книзі, так, може коротко, відповісти на такі питання, тому що для багатьох вони є проблемними, але люди не завжди розуміють, де шукати інформацію,- зазначила Дар’я Анцибор, письменниця.

На презентації книги, яка відбулася в бібліотеці імені Коцюбинського, авторка та гості спілкувалися про зимові свята, їхній зміст і значення для сучасних українців. Зокрема, неочікуваним для аудиторії виявився факт, що вперше на теренах України ялинку на Новий рік встановили в курортній Одесі в 1811 році. Модерувала зустріч чернігівська літераторка та журналістка Віра Курико.

Фактично, лише в IV-му столітті устаткувалась якась уявлена дата про те, коли Христос народився, й от якби Дар’я починає звідси і веде нас аж до сьогодні, розповідаючи нам про Миколая, про Діда Мороза, чи насправді Дід Мороз є такою постаттю радянською. І коли нам дуже хочеться сказати, що ми там робимо так, як робили це споконвіків, то споконвіків усе постійно змінюється, усе постійно рухається. І Дар’я це дуже гарно показує, про й тяглість поколінь, але й те, як кожне покоління щось додає до цього різдвяного циклу, до цього новорічного, зимового циклу, – зауважила модераторка, письменниця Віра Курико.

Не оминула увагою у своїй праці Дар’я Анцибор і Чернігівщину. У книзі, зокрема, розповідається про звичаї святкування Різдва в родині Михайла Коцюбинського та ялинкову традицію, що наприкінці XIX-го століття вже була розповсюдженою на теренах Чернігова та області. Після історії появи новорічних свят в Україні, авторка планує взятися за дослідження Гелловіну, який, на її думку, має багато спільного з нашими зимовими традиціями, зокрема, Андріївськими вечорницями та Різдвом.