Факт-новини: оперативні сюжети

Магдебурзькому праву Чернігова – 400: Управління культури та туризму анонсувало урочисті заходи

Featured Video Play Icon

Магдебурзькому праву Чернігова — 400 років. 27 березня 1623 року привілеєм польського короля Сигізмунда Третього нашому місту надали, зокрема, права на самоврядування, власності на землю та пільги щодо ремесел і торгівлі. До урочистої дати в місті запланували культурно-просвітницькі заходи, тематичні уроки в школах та брейн-ринги. Також управління культури та туризму підготувало особливу поштову марку та сувенірні листівки.

Магдебурзьке право і право на самоврядування — це надзвичайно важливий елемент і сьогодні, і в ті далекі часи, який сформулював ментальність, культуру нашої громади. І тому весь цей великий перелік заходів, які будуть проводитись у березні та квітні поточного року ми присвячуємо відзначенню цієї дати і, я думаю, що і привітання, і поштова марка, яку ми будемо анонсувати, і безпосередньо прапор, і дуже багато цікавих речей, ми будемо поступово їх розкривати, – розповідає Олександр Шевчук, начальник управління культури та туризму ЧМР.

Аби зацікавити дітей вивчати історію рідного міста та розповісти про важливість Магдебурзького права, у суботу, 25 березня, на Валу проведуть спеціальний інтерактивний квест.

Дуже важливо, щоб молодь і дітей ми долучили до цієї знакової дати. І через квести, через гру, через інтерактив, ми, звичайно, будемо відкривати дуже багато цікавинок і подієвостей про нашу історію. І тому квест, присвячений Магдебурзькому праву. І, звичайно, діти після цього квесту будуть обізнані й будуть розуміти, що взагалі відбувалося в Чернігові 400 років тому, – говорить Олександр Шевчук.

Головна ж подія – Урочиста Академія, яка відбудеться 27 березня у міській раді, де історики розкажуть про Магдебурзьке право і його цінність. Також запланували погашення святкової марки, а кожен, хто прийде, зможе власноруч поставити печатку на витязі з грамоти Сигізмунда Третього. На вході до міськради поряд зі стягом міста встановлять реконструкцію прапору чернігівського магістрату. Урочистості завершаться міжнародною конференцією до 400-річчя надання місту Магдебурзького права 28 квітня.