ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Святий Миколай подорожував Черніговом: як вітали дітей у різних мікрорайонах міста

Featured Video Play Icon

 Вночі до кожного з подарунком під подушку і від самого ранку – на колесах по всьому місту. В один із найсвітліших днів у році Святий Миколай зумів зробити так, аби диво не оминуло жодної дитини і, навіть, дорослого, а тому привіз його із собою прямісінько під домівки маленьких чернігівців. Українські традиції тут переплітаються із започаткованою три поки тому власне місцевою: святий їздить по найбільших мікрорайонах – Масанах, Шерстянці, Бобровиці та Доценка-Пухова, і попри війну і те, що вона лишила по собі, дарує всім таке бажане нині відчуття казки.

Сьогодні таке світле свято, справжнє українське, і хотілося дитині – це перший раз він побачив Миколая, йому всього півтора роки – от і хотілось щоб він прям перший раз відчув атмосферу свята. Тому прийшли сюди, побачили діток багато, побачили тигренят, янголят. Стільки горя і жаху в нашому районі постраждалому. У мене будинок дуже постраждав, ми виїжджали в цей час, і отакі свята вони піднімають настрій народу і дають якусь віру в майбутнє. Дітям важливо, тому що він був отут, в евакуацію не виїжджали, він все пам’ятає. Тому хочу, щоб було мирне небо – це головне, що я хочу від всіх святих наших, не тільки від Миколая, а від всіх святих, – хочу, щоб був мир, а далі ми самі докладемо своїх зусиль і зробимо їх щасливими.

 З давніх-давен Чудотворця шанують як історичну постать і великого святого, який є покровителем дітей, торговців і моряків, опікується воїнами і допомагає бідним. Малеча – ті, хто був чемний і ввічливий – заздалегідь пишуть листи з побажаннями і чекають зими, аби в один ранок здійснились всі їхні мрії. А доросліші самі беруть на себе відповідальність піклуватися про близьких.

Для всіх розумників та розумничок у Миколая у великому мішку з подарунками знаходилося щось смачненьке, а помічники та помічниці дідуся розважали піснями і танцями, щоби зігріти своїм теплом цей морозний день. Від таких скромних, але все ж святкувань у Чернігові вирішили не відмовлятися, бо діти це майбутнє і наш обов’язок – зробити їх щасливими і зберегти дитинство, незважаючи ні на що. Відбутися їм допомогли службовці військово-музичного центру сухопутних військ ЗСУ.

Як і кожний дорослий, я думаю, в першу чергу, діти мають мрії свої, мають казкові мрії, вони не знають – збудуться, не збудуться, а образ Святого Миколая дає їм можливість повірити в те, що все збувається, що б вони не забажали.

Сьогоднішнє свято це така ознака сили наших чернігівців, тому що попри все Чернігів живий і Чернігів святкує свято Миколая. Сьогодні взагалі було багато Миколаїв по всьому місту, вони працювали для дітей наших, а особливо – Миколай на колесах. Я відкрию маленьку таємницю – це Миколай, який має під своєю рясою піксельну форму і тому це також символічно, що військовий-Миколай дарує свято для наших дітей, для наших мужніх чернігівців, – зазначає  начальник управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

Ті, кому сьогодні так і не пощастило зустріти Святого Миколая, могли побачитися з ним увечері в самому серці міста на центральній алеї, куди він прибув на чарівному паровозі. Привітав дітей, послухав віршики, а всі охочі могли приєднатися до великого хороводу та насолодитися виступами молодих творчих колективів. Як і щороку, 19 грудня Чернігів запалив і святкові вогні. Цієї зими головну ялинку на Красній площі замінили двома меншими живими, встановили вертеп, дитячі локації та ілюмінацію.