Факт-новини: оперативні сюжети

21 пожежа за день: рятувальники проводять рейди, щоб виявити паліїв сухої трави

Featured Video Play Icon

Потепління, яке спостерігається на Чернігівщині останніми днями, принесло з собою і підвищений рівень пожежної небезпеки. Рятувальникам все частіше доводиться гасити загоряння в екосистемах, більшість з яких стаються через навмисне спалювання сухих рослин на полях та городах. Дим від цих пожеж подекуди доходить і до Чернігова.

Через випалювання сухої рослинності дуже почастішали загоряння полів, лісів, разом з цим гинуть тварини, бували навіть випадки коли через випалювання сухої рослинності загоряються будинки самих паліїв, і самі вони страждають від цих пожеж, – говорить Тимур Дозоров, лейтенант служби цивільного захисту.

Працівники ДСНС провели рейд по селах поблизу Чернігова, щоб виявити паліїв. В Количівці, де днями через необережне поводження з вогнем згоріло три гектара поля, довго їх шукати не довелося:

Порушуєте, стаття 77-1, спалювання рослинності або її залишків.
Ми винуваті, більш не будем.
Ви знаєте, що зараз заборонено палити траву?
Знаємо.
Ми маємо скласти на вас протокол.

Спалювання сухої рослинності є адміністративним правопорушенням, за яке передбачено штраф у більш ніж 3 тисячі гривень. Перспектива втратити цілу пенсію багатьох жителів області не зупиняє:

Нас ніхто не попереджував.
Ви не знаєте, чи не можна випалювати суху рослинність?
Ну так получілось.
Що значить так получілось? Протокол буде складений, хто є тут власником?
Власником є я.

Звісно, далеко не всі жителі Количівки прибирають свої городи «вогняним» методом.

Ви розказуйте щоб складали в кучу, воно перегниває на компост. А якщо більше полежить, то буде й перегній, – каже місцевий мешканець.

В Іванівці працівники ДСНС стикнулися з ситуацією, коли місцеві жителі спалювали сухостій у безпосередній близькості до дітей – біля футбольного поля.

Це все небезпечно для нашої екосистеми, навколишнього середовища, та навіть для людей, які живуть довкола. Адже завжди дихати цим димом просто неможливо. Це шкідливо для здоров’я, навколишнього середовища, тварин, для всього взагалі, – зазначає Тимур Дозоров, лейтенант служби цивільного захисту.

Починаючи з 18 березня рятувальники Чернігівщини гасять в середньому по 15 пожеж в екосистемах на день. Цього вівторка таких загорянь було двадцять одне, на території площею в 9 гектарів.