ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Куди подіти суху рослинність у приватному секторі Чернігова?

Featured Video Play Icon

Пані Валентина вже понад 50 років мешкає у приватному секторі мікрорайону Бобровиця. Зараз жінка залишилася одна, адже її син пішов захищати країну. Попри це, як би не було важко, намагається тримати оселю і подвір’я доглянутими. Сьогодні суху рослинність з її та сусідських обійсть вкторе вивозять  комунальники.  

Потрібно тут же складати, якщо держава виділяє машини і забирає. Це означає, що не потрібно лінуватися, складати. Люди приїдуть заберуть і буде чисто. Це другий раз за осінь. Старі квітки зірвала, повиносила. А так, у мене городу майже немає, гілок також немає, що є, виносимо. Раз закон не дозволяє, значить не потрібно палити, – розповіла мешканка приватного будинку Валентина.

Каже, нині на їхньому кутку майже не знайти тих, хто б палив щось у себе у дворі чи на городі – раніше ж у цю пору та навесні не було чим дихати. А це і шкода довкіллю, і ризик пожеж та проблем зі здоров’ям. Натомість, опале листя та залишки рослинності можна компостувати, а потім здобрювати городину, або вкривати ними рослини на зиму, а сухі гілки використовувати як паливо, особливо в печах чи камінах.

Його потрібно переробляти на щепу і пускати для опалення будинків і так далі. Уже всі розуміють, що потрібно переробляти це сміття. Я уже декілька років витягую, і під’їжджає машина. Гілля дерев, а так більше нічого не викидаю, – зазначає мешканець приватного будинку Петро.

Ці ж залишки рослинності доправлять до сміттєзвалища для пересипки. Як розповіли в комунальному підприємстві “АТП-2528”, вивозять сміття у приватному секторі щочетверга та щопʼятниці, таким чином раз на місяць бувають на всіх вулицях. Проте, через велике навантаження, в осінній період допрацьовують і по суботах.

Почалася осінь, додалося багато гілок, листя. Так як багато сміття, ми запізнюємося, але до зими маємо прибрати. По маршруту їдемо і є загальні купи, а є такі ось маленькі купи біля кожного будинку і ми збираємо дві машини і навантажувач.  Грузимо і вивозимо на полігон гілки, листя і все інше, – каже старша контролерка-ревізорка КП “АТП-2528” Оксана Асатрян.

Нагадаємо, що спалювати листя, траву та гілля забороняє і законодавство. Так, за підпалену купку чи сухостій передбачена відповідальність згідно зі статтею 77-1 КУпАП – накладення штрафу на громадян у розмірі  від 3 060 до 6 120 гривень. А посадовцям доведеться сплатити 15 300 – 21 420 гривень.