ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

До відновлення Чернігова планує долучитися французька місія Expertise France

Featured Video Play Icon

Обговорити співробітництво щодо відбудови Чернігова та обрати формат подальшої співпраці. Із такою метою 13-го вересня до муніципалітету завітала французька делегація. Гості зустрілися з виконувачем обов’язків очільника міста Олександром Ломако та презентували місію Expertise France і проєкт технічної допомоги mAIDan. За словами директорки проєкту Аліси Розанової, програма повністю або частково фінансуватиме коротко- та довгострокові ініціативи, які враховують потреби українських партнерів, у п’яти пріоритетних секторах: охороні здоров’я, транспорті, урбаністичному розвитку, врядуванні та боротьбі з корупцією.

– Мета нашої місії — це визначити разом із вами ті потреби, по яких ми могли б принести якусь додаткову вартість, можливо, пов’язану з французьким досвідом, з французькою експертизою, але, знову ж таки, не виключно, і такими сферами, де ми б додатково працювали по відношенню до проектів, які вже існують. Одна із сильних сторін нашої організації — це наші зв’язки саме з французькими державними установами, а також із місцевими громадами, місцевими органами французькими. У мене тут є WhatsApp up від пана Дімітрія, віце-мера Реймса, який передає свої вітання вам, – повідомила директорка проєкту mAІDan Аліса Розанова.

Олександр Ломако розповів гостям про нагальні потреби міста та низку проєктів, що стосуються життєзабезпечення Чернігова, соціальної сфери та потребують значної фінансової підтримки. Серед них — відновлення водоканалу, який постраждав унаслідок російських бомбардувань, модернізація ТЕЦ, подальший ремонт та розвиток транспортної мережі, будівництво нової школи на понад тисячу учнів замість зруйнованих 18-ї та 21-ї, створення реабілітаційного центру для ветеранів війни та очищення Стрижня. Також виконувач обов’язків міського голови згадав про ініціативи, реалізація яких планувалася ще до повномасштабного вторгення — реконструкцію центрального парку культури та відпочинку, побудову сміттєпереробного заводу та палацу спорту.

У нас таких проєктів декілька десятків, скажемо так, і ми можемо просто з вами їх опрацювати, визначити один хоча б, який потенційно може бути цікавим для співпраці й рухатися в ньому вже в плані проектування, у плані залучення фахівців, розробки візуалізації і подальшої реалізації, чи зараз, під час війни, чи робити проектування зараз, а реалізувати пізніше, це як ми визначимо. Нам потрібні й кошти, і потрібні експерти. Ми дуже сподіваємося на плідну співпрацю нашу в цьому напрямку, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Олександр Ломако також наголосив: Чернігівщина, як і інші регіони нашої країни, що сильно постраждали від російської агресії, у майбутньому будуть відставати в розвитку від центральних і західних областей, де немає потреби у відновленні й додаткових видатках, та куди з питань безпеки та логістики релокувалася значна частина бізнесу. Сусідство з агресорами також знижує потенційну привабливість Чернігова для інвесторів. Окрім цього, зараз наше місто може залишитися без важливої частини бюджетних надходжень.

– Уже вчора була прийнята Кабміном постанова, і вона внесена у Верховну Раду — це зміни до бюджетного кодексу. Це нонсенс, але вони вступають у силу з 1-го жовтня 2023-го року, тобто в нас уже в цьому році вилучається, якщо це буде проголосовано, я сподіваюсь, що це не буде проголосовано депутатами, вилучається ПДФО від військових, поліції, ДСНС повністю. 100 % — на державу. Для Чернігова це десь буде по року 1 мільярд. Без цих грошей у нас взагалі нічого не залишається, – зауважив Олександр Ломако.

Нагадаємо, унаслідок обстрілів Чернігів зазнав збитків на понад 4 мільярда доларів. Представники місії Expertise France і проєкту mAIDan відзначили прагнення нашої громади йти європейським шляхом розвитку та висловили готовність допомогти нашому місту на шляху відновлення та оновлення.