ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Кошти на ремонт пошкоджених будинків, нова система оповіщення: що затвердили на виконкомі?

Featured Video Play Icon

Чернігів профінансує капітальний ремонт дахів у будинках, які знаходяться поблизу Красної площі й постраждали внаслідок російського ракетного удару по облмуздрамтеатру. Виконавчий комітет міської ради 25-го серпня перерозподілив додаткові кошти на цей напрямок. Зазначимо, вибуховою хвилею було пошкоджено 78 багатоквартирних будинків. Шість із них потребують капітального ремонту дахів, решта — поточного.

– Ми виділяємо з бюджету 3,6 мільйонів на відновлювальні роботи по поточному ремонту. Крім того, зараз проводяться гідравлічні випробування в пошкоджених будинках для того щоби розуміти чітко що там із системою опалення. Результати найближчими днями будуть. А також із метою попередження потрапляння опадів, якщо будуть дощі найближчими днями. Зараз накриваються дахи пошкоджених будинків там де будуть робити ремонти тимчасовими накриттями, матеріалами щоби не було затікань, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Різнобічну підтримку постраждалим внаслідок ворожого обстрілу армії рф вранці 19 серпня, надають і в єдиному центрі допомоги. Туди чернігівці можуть звернутися з питань відновлення житла, отримання грошової допомоги, будівельних матеріалів, продовольчих наборів, юридичної або психологічної консультації.

– Під дахом цього центру 13 різних міжнародних благодійних організацій, плюс психологи, плюс наші фахівці, які потрібно. Це місто організувало повністю. Ми взяли на себе цю роботу, для того щоби людям було зручно, вони не їздили, не шукали організації, які їм можуть допомогти, – уточнив Олександр Ломако.

Єдиний центр допомоги працюватиме ще протягом тижня. За словами Олександра Ломако, за дні функціонування центру за допомогою звернулося понад 350 містян.

– Потім, якщо поток людей зменшиться, то ми вже подякуємо організаціям і індивідуально, хто не встиг звернутися будуть їх шукати, тому що перший день це було десь 140 звернень. Далі вже зменшуються кожного дня, це зрозуміло, – повідомив Олександр Ломако.

 Окрім допомоги постраждалим від ракетного удару чернігівцям, міжнародні партнери активно включилися в роботу з відновлення школи № 3, у якій вибухова хвиля пошкодила майже 100 вікон, а також підвісні стелі та техніку.

– Дякуємо «U-LEAD» Європа. Буквально в неділю вони вийшли на мене ми сконтактувались і вони взяли всі дефектні акти, переміряли вікна, і вже в них на виробництві. Вони беруть повністю на себе виробництво цих вікон і встановлення. Тобто вже відкоси, двері, стелі, усе будемо робити ми за кошти бюджету, підрядники яку угоду заключать. А по вікнам це суттєва я вважаю допомога. Тому ми публічно дякуємо, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови.

Наразі в лікарнях Чернігова госпіталізовані 54 постраждалих унаслідок російського ракетного удару. Більшість із них у стані легкої або середньої тяжкості. Одну жінку відправили на лікування до столиці. Також одна дитина і досі перебуває в тяжкому стані, про неї дбають лікарі дитячої обласної лікарні. 12-річну дівчинку Ксенію Вербицьку, яка в момент удару також була поблизу драмтеатру та отримала поранення ноги, правої руки та передпліччя прооперували в Охмадиті. 

– Ще одна дівчинка, яку ми в суботу відправили в Охмадит, вона там і перебуває, тобто вона не в нашій статистиці, але це теж складний випадок. Двох дітей також відправили в Київ. Це не пов’язано з їхнім станом, це пов’язано з тим, що вони з Броварів. Й отримали необхідну допомогу й далі продовжать лікування в місті Києві, – зауважив Олександр Ломако.

Також виконавчий комітет погодив робочий проєкт створення в Чернігові нової системи оповіщення. Її запропонували й повністю профінансували американські партнери. Вона складатиметься з 12-ти точок по всьому місту й повністю покриватиме територію Чернігова. Замість сирени, нова система сповіщатиме чернігівців про надзвичайні події текстовими повідомленнями.

– Партнери нам, скажемо, повідомляють, що найближчим часом, як тільки вони погодять це питання в ДСНС, вони починають переходить до монтажу, – зазначив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЧМР Олег Шамрук.

Окрім цього, виконком погодив розподіл понад 2 тисяч аптечок для найпростіших укриттів Чернігова. Їх закупівля коштувала міському бюджету більш ніж 1 мільйон 600 тисяч гривень. Аптечки отримали КП «Деснянське» та «Новозаводське», ЖЕКи № 10 і 13. Також члени виконкому підтримали передачу насосів і генераторів для «Облтеплокомуненерго», «Чернігівводоканалу» й «Теплокомуненерго». Це обладнання місту надали міжнародні партнери — Програма розвитку ООН, USAID та UNOPS.