ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Коли стартують виплати по єВідновленню та заселять модульне містечко на Дрозда?

Featured Video Play Icon

Показати результат, який важливий, насамперед, людям. Мова про програму відшкодування за пошкоджене внаслідок війни житло “єВідновлення” та доручення виконуючого обов’язки очільника Чернігова, дане профільним керівникам на загальноміській нараді. Так, на сьогодні Чернігів має всі умови для старту програми на місцевому рівні – створена спеціальна комісія, що приймає документи від громадян, проводить оцінку майна, заповнює чек-листи, вносить дані до реєстру і визначає компенсацію, а рішенням виконкому від цього ж дня, 20 червня, до неї включено співробітників нового тимчасового відділу, куди перейшли спеціалісти з різних управлінь як ЖКГ, архітектура, ЦНАП та інших, а також представників громадськості, аби вони власне і могли займатися усім, переліченим вище.

-Поки що ми бачимо, що ми відстаємо в цьому напрямку, і потрібно терміново це виправляти і що би я просив керівників, які за це відповідальні в першу чергу: особисто заїдьте в декілька квартир і декілька будинків, щоб розуміти, як ця робота робиться, чек-листи ці, і так далі, скільки на це реально потрібно часу. Потім ви мені будете розказувати, що це дуже великий обʼєм, що там дуже складно, і в цих словах ми загубимо основну суть, а суть – це конкретний результат, його з нас питають. І я, навіть, не звертаю увагу, що там хтось питає, а люди це очікують, і очікують результат. Тому я вимагаю, щоб ми його показали, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Наразі до муніципалітету надійшло 735 таких звернень, з яких майже 400 – від мешканців багатоповерхівок, решта – власників приватних будинків. Поки йдеться про суму до 200 тисяч гривень, яку можна витратити на будматеріали чи послуги підрядників для відновлення осель, що зазнали руйнувань після повномасштабного вторгнення рф і підлягають відбудові. Водночас, тимчасове модульне містечко по вулиці Дрозда для людей, які втратили житло через бойові дії, або вимушених переселенців, вже на завершальному етапі. За тиждень, за словами начальника управління капітального будівництва, підрядник, якого обрав донор і який виконує роботи, має звідти вийти, і після взяття помешкання на облік, туди можна буде заселятися. Нині основне це визначитися, котрій із комунальних структур і як передати його на баланс, зазначають у міській раді.

-Процедура державою не прописана. Держава сказала а – вона дала нам дозвіл будувати і забула сказати всі інші букви. Яким чином його далі ставити на облік, експлуатувати і щось з ним робити, держава не передбачає на сьогодні, – зауважив начальник управління капітального будівництва В’ячеслав Почеп.

Нам треба максимально швидко, не втрачаючи час, бути готовими заселяти туди людей. По заселенню там нічого складного немає, там є постанова Кабінету Міністрів, є бали, які нараховуються. Заселятися туди мають право тільки люди, у кого немає житла, це або тимчасово переміщені особи, або чернігівці, і тільки пільгові категорії. А от юридично, як це зробити, нам треба якраз за цей тиждень вирішити. Чітко дайте варіанти, як ми рухаємося, і якщо потрібно якісь приймати рішення по фінансуванню, по змінам положення, і так дальше, давайте це рішення не відкладаючи приймати,- зазначив Олександр Ломако.

Нагадаємо, містечко на Дрозда це спільний проєкт Національного комітету Червоного Хреста і міської ради. В його рамках зводять сім дерев’яних двоповерхових будинків на 112 квартир та повністю забезпечують їх усім необхідним, починаючи від ремонту до побутової техніки та посуду. Термін експлуатації цих помешкань – 100 років, відтак навіть після повоєнної відбудови їх можна буде надавати тим, кому не буде де жити. Вклад донора тут – будівництво та умеблювання, орієнтовна вартість 3,5 млн доларів. Силами ж міського бюджету було підготовлено фундамент, підведення комунікацій та буде виконано благоустрій.