ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Міжнародна організація допомогла відновити майже 100 будинків на Бобровиці

Featured Video Play Icon

Мікрорайон Бобровиця, затишне передмістя, яке російський загарбник впродовж березня вдень і вночі рівняв із землею, перетворив на суцільну рану, зачепив кожну сім’ю, а від їхніх домівок лишив тільки руїни та згарища. Сьогодні повернути його до життя допомагає весь цивілізований світ. Управління Верховного Комісара ООН – одна з міжнародних організацій, що взялася за ремонт пошкоджених будинків, і разом зі своїм виконавчим партнером – благодійним фондом “Рокада” – підготували до зими вже майже сотню приватних осель у районі. Цього дня вони разом із послами країн-донорів та міською владою приїхали подивитися на результати.

Серед відновлених – будинок Тамари Василівни, в якому жінка живе з донькою та онукою, та її мами поряд. Тут повністю перекрили дах та встановили нові вікна. Під вогонь вони потрапили ще 5 березня, за кілька днів внаслідок обстрілу горіла вся вулиця, а черговий авіаналіт забрав життя її родичів, які мешкали через хату.

Єдине, про що турбується жінка, аби хлопцям, які відбудовували її домівку, допомогли з одягом: вони самі втратили житло і були вимушені тікати із сім’ями з Бахмута.

Завдяки благодійникам, жити на своїй землі, нехай і в тимчасовій хатинці, що разом із сараєм вціліла під час обстрілів, нині може і Валентина Борисівна. Її будинок, який зводила цеглина за цеглиною все своє життя, вщент знищили російські загарбники.

Цю ж хатинку підмазала, побілила, а будівельники замінили дах та вікна. Також в рамках програми УВКБ ООН з відновлення пошкодженого житла вони встановлюють двері, ремонтують стіни, стелі та внутрішнє оздоблення тих помешкань, що отримали легкі та середні ушкодження, тобто роблять теплий контур і готують будівлю до холодів.

Враховуючи масштаби руйнувань, а також неможливість міста власним коштом вже зараз дати дах над головою всім, хто цього потребує, міський голова від імені громади подякував партнерам за підтримку.

Так, кількість пошкодженого житла у приватному секторі Чернігова 2 тис. 783, з них 530 повністю зруйновані і ще 784 отримали серйозні руйнування, решта підлягають поточному ремонту. За словами Атрошенка, в місті діє програма матеріальної допомоги власникам таких будинків, і якщо програма ООН буде розширена для значно пошкоджених, місто також долучиться до їх відбудови. Загалом, допомогу за програмами УВКБ ООН на сьогодні вже отримало близько 30 тисяч людей на Чернігівщині та 3 млн в Україні, і ці програми продовжуються. Що стосується відновлення житла, то впродовж найближчих місяців організація прагне відремонтувати 2 тисячі будинків в області.