ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Санітарна чистка чи порубка: що відбувається у лісі на Новій Подусівці?

Featured Video Play Icon

Лісовий масив біля Нової Подусівки завжди слугував місцем спокою та відпочинку для жителів мікрорайону. Люди гуляли тут і пішки, і на велосипедах, влаштовували пікніки. Вперше ідилію було порушено в 2022 році, коли тут розгорнулися активні бойові дії. Вдруге – всього кілька днів тому. Місцева жителька Світлана Безкишка виявила, що на одній з ділянок лісу йде вирубка дерев.

Кажу «Шо це тут робиться?» Якщо сухостій, то добре, нехай вирубують, щоб інші дерева не заражати. Підходимо – дерева хороші, дерева отакі лежать попиляні, такі що на дошку, по 4-5 метрів в довжину. Ми кажемо «Хлопці, що ви робите?», – розповідає  жителька Нової Подусівки Світлана Безкишка.

Як виявилося, Чернігівське лісове господарство проводило на цій ділянці так звану вибіркову санітарну рубку. А спилювання начебто здорових дерев пояснюють тим, що вони були пошкоджені під час обстрілів.

Якщо ми говоримо про пошкоджене дерево внаслідок збройної агресії, десь злом на висоті 10-12 метрів, воно без вершини. Відповідно, дерево вже жити не зможе, воно не відросте, це такий фізіологічний процес. Відповідно його треба забрати, бо через рік-два воно просто всохне і впаде, що буде становити небезпеку, – пояснює головний лісничий філії Чернігівського лісового господарства ДП «Ліси України» Дмитро Землянко.

Сліди від уламків на деревах, які ростуть на цій ділянці, дійсно є. За словами Дмитра Землянка, спиляні сосни та берези продадуть на дрова, а не на дошки, адже всередині них можуть знаходитися металеві рештки, і для пилорам вони не підходять.

Ось ми бачимо зріз десь приблизно на висоті 6-8 метрів, це дерево стояло повністю без вершини. Воно було пошкоджене внаслідок прильоту снаряду і звісно що на зрізі пня воно з імовірністю 90% ще виділяти смолу, і воно буде при візуальному огляді здаватися, що це живе дерево, – уточнює  Дмитро Землянко.

У працівників підрядної організації, які проводили рубку, не виявилося при собі дозвільних документів, тому Світлана Безкишка звернулася до поліцейських.

Вони приїхали до мене, я написала заяву, вони кажуть «прийде до вас слідчий, пояснення напишете». Так ніхто і не приходив за цим. Вчора ми гуляємо – бачите, все вже забрали, всю деревину, все це, – зазначає  жителька Нової Подусівки Світлана Безкишка.

В головному управлінні національної поліції області повідомили, що станом на 3 березня заява Світлани Безкишки поки не внесена до єдиного реєстру. Це станеться після того, як для неї призначать слідчого.