Факт-новини: оперативні сюжети

“Коли побачили, що сталася трагедія, ми спакували речі та поїхали в Україну”: міжнародна допомога Чернігову після ракетного удару

Featured Video Play Icon

Мешканців густонаселеного мікрорайону Чернігова, який 17-го квітня зазнав пошкоджень внаслідок рашистького терористичного акту, приїхали підтримати благодійний фонд “Карітас-Спес” Римсько-Католицької церкви та ГО Королівства Норвегія “Norse Aid”. Просто неба спільно з чернігівськими волонтерами організували польову кухню з різноманітними стравами. Для маломобільних груп населення доставляли їжу прямісінько до осель.

Ми відразу після цієї трагедії зідзвонилися з пані Регіною, яка теж тут допомагає, ми з нею дуже гарно із її організацією співпрацюємо. Привезли обіди, ми теж готуємо соціальну кухню в Житомирі для ВПО, місцевим мешканцям. Ми привезли перше, дуже смачно приготовлене, другу страву, — каже Отець Віталій,  директор благодійного дієцезіального фонду «Карітас-Спес» Римсько-Католицької церкви.

Чернігів – це місто, в якому ми працюємо вже два роки. І ми дуже задоволені співпрацею з Регіною Гусак. Тож, коли побачили, що сталася ця трагедія, ми спакували речі в машину та поїхали в Україну з Норвегії, — говорить Ерік Хельгесплас, очільник громадської організації Королівства Норвегія “Norse Aid”.

Крім приготованих страв, благодійники привезли і гуманітарну допомогу, яку роздавали мешканцям однієї з найбільш постраждалих багатоповерхівок. За словами волонтерів, наразі велика кількість людей потребують базових побутових речей та кваліфікованої психологічної підтримки.  

Зараз у людей, особливо такого похилого віку, після такого стресу, вони не можуть зорієнтуватися, приготувати вчасно собі їжу, тому будемо їх годувати, приносити і будемо продовжувати свою діяльність, — розповідає Регіна Гусак, депутатка ЧМР, волонтерка.

Так само ковдри привезли, привезли генератори, привезли одяг, привезли матраци. привезли продукти харчування. Завдяки тому, що ми можемо піти до людини, конкретно у квартири, і надати допомогу, це приклад для інших. Поки є ця війна, ми не маємо права якось розслаблятися. Всім важко, але коли гуртом, то воно так легше і ми молимося, бо не все в наших силах, — ділиться Отець Віталій,  директор благодійного дієцезіального фонду «Карітас-Спес» Римсько-Католицької церкви.

Благодійники кажуть: допомагатимуть та підтримуватимуть чернігівців допоки існуватиме потреба. Нагадаємо, польову кухню громаді Чернігова подарувала   ГО Королівства Норвегія “Norse Aid”. Наразі, за словами Регіни Гусак, існує потреба ще в одній на випадок надзвичайних ситуацій. Благодійники готові допомогти, адже бачать ефективність та необхідність такої підтримки. Крім того, Ерік Хельгесплас повідомив, наступного разу вони також привезуть меблі для закладів освіти міста.

Те, як працює ця кухня в Чернігові, – це саме те, як ми її собі уявляли. Вона в наших очах ідеальна, — зазначає Ерік Хельгесплас, очільник громадської організації Королівства Норвегія “Norse Aid”.

Всі бажаючі жителі постраждалих будинків могли скуштувати гарячі страви. Для чернігівців, які опинилися у біді, така підтримка – важлива. 

Зразу в той же день швидко прийшли люди і стали дивитися, що у кого постраждало. Ну відразу, не то, що там треба було чекати і все. Ми дуже дякуємо, тому що зафіксували, сказали, куди прийти, що з собою мати, і потім буде допомога нам. Так що ми дякуємо всім, хто відгукнувся на це все, — говорить Любов, чернігівка.

Додамо, до 24-го квітня включно при міському палаці культури працює Єдиний центр допомоги. Чернігівці, житло яких постраждало, можуть звернутися для отримання грошової, юридичної та психологічної підтримки. Це результат перемовин міської влади з міжнародними партнерами. Після завершення роботи центру, всі заявки від постраждалих, в тому числі і від бізнесу, прийматимуть у відділі звернень громадян Чернігівської міської ради.