ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові збільшать розмір допомоги родинам загиблих захисників та захисниць

Featured Video Play Icon

Збільшать розмір грошової допомоги від міста, враховуючи  всі категорії  загиблих військовослужбовців. Матеріальну разову допомогу у Чернігові зможуть отримувати як  члени сімей загиблих  Захисників і Захисниць України, які віддали своє життя під час повномасштабного вторгнення рф, так і ті, хто загинув  у антитерористичній операції, боронячи нашу землю, починаючи з 2014 року. Нову редакцію  Програми  погодили на засіданні виконавчого комітету 21 грудня. Нагадаємо, у листопаді депутати  затвердили аналогічну  Програму на 2023 рік. Вона передбачала виплату рідним загиблих,  починаючи з 24 лютого цього року,  40 тисяч гривень –  як знак пошани і підтримки від громади. 

-Справедливе питання, яке озвучили на сесії мами інших героїв, також наших героїв, які захищали Україну, але до 24.02.22 вони загинули, під час того, що називалося АТО,  потім АТО/ООС, – зауважив секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако.

Міський голова  Владислав Атрошенко дав доручення доопрацювати Програму і внести зміни,  врахувавши всі чернігівські родини Захисників і Захисниць, які загинули за Україну. Відтак вирішили збільшити і розмір виплати.

-Сраведливе рішення, яке зараз виноситься на розгляд,  це встановити більшу цифру – не 40 тис, а 10 мінімальних заробітних плат,  в цьому році це 67 тис. грн. І в цю програму у нас включаються всі загиблі, починаючи від початку АТО/ООС.(лютий, березень 2014р.) Відповідно всі наші чернігівці, які загинули захищаючи Україну, їхні родини отримають 10 мінімальних заробітних плат, – зазначив Олександр Ломако.

Як зауважив секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако, частина родин вже отримала грошову допомогу, оскільки в місті діяли відповідні програми з 2015 року, які були прийняті депутатами попередніх скликань. 

– З 2020 року були прийняті нові програми., в т.ч. теж 10 мінімальних зарплат виплачували в 2020-21 роках по 10 – 11 сімей, які вже їх отримали. Так само решта отримає їх вже в  наступному році. Щодо справедливості. То це і є справедлива пропозиція, ми урівнюємо цифру і урівнюємо статус всіх – не дивлячись, це було до 24.02. 2022 року чи після, зауважив секретар Чернігівської міської ради.

Крім того, в програму включена додаткова матеріальна виплата  – компенсація за виготовлення і встановлення надмогильного пам’ятника.

  -Пропонуємо проводити разову компенсацію за виготовлення та встановлення пам’ятника в розмірі до 20 тис. грн.. Але не більше фактичних витрат, -каже начальниця департаменту соціальної політики міської ради Ірина Марчук.

Допомога надається тим, хто її не отримав рініше,  якщо місце проживання загиблого було зареєстровано у місті. Вже відомо, що  140 чернігівців загинули після повномасштабного вторгнення росії в Україну,  50 –  до 24 лютого. Чернігів і далі працюватиме над тим, щоб родини загиблих відчували підтримку з боку громади, зазначив Олександр Ломако. 

-Закладене у нас у проекті на наступний рік і будівництво церкви на території кладовища. Зрозуміло, що ми повернемося і до питання Меморіалу, щоб вшанувати пам’ять загиблих. І він обов’язково буде в Чернігові.  Але питання матеріальної підтримки, хоч умовно 10 мінімальних з\п, але це теж важливий напрямок. І тут важливо, щоб не було жодних протистоянь чи запитань, – підкреслив Олександр Ломако.

Нову редакцію Програми мають затвердити  депутати міської ради на засіданні сесії.