Факт-новини: оперативні сюжети

Ми нащадки Кобзаря: у Чернігові провели фестиваль бандуристів

Featured Video Play Icon

Твори Шевченка — це найсильніша зброя. Це дуже гарно, що я їх граю, тому що я зберігаю цей патріотичний дух, який протягом цих століть існував в кожному українцеві. Ці твори для мене наче якась магія, — каже Михайло Ольховий, юний бандурист.

У Чернігові на базі музичної школи №1 імені Вільконського пройшов відкритий міський фестиваль бандурного мистецтва «Ми нащадки Кобзаря». У заході взяли участь юні музиканти з мистецьких шкіл міста. До них приєдналися бандуристи з різних областей України. Деякі приїхали до Чернігова, аби наживо зіграти для аудиторії. Інші ж учасники фестивалю виступили онлайн. Масштаби дійства — вражаючі, понад десяток творчих колективів присвятили свою гру пам’яті українського генія Тараса Шевченка.

Здебільшого діти і студенти вже трошки доросліші. У фестивалі у нас будуть брати участь творчі колективи, а також будуть квартет у складі діток і викладачів, і ще буде дует викладачів брати участь у цьому фестивалі. Фестиваль, присвячений нашому поету, то твори на вірші Тараса Григоровича Шевченка, також патріотичні твори українська народна пісня звучатиме сьогодні, — говорить Олена Товпеко, завідувачка відділу бандурного мистецтва Чернігівської музичної школи №1 імені Вільконського.

Фестиваль проходив за підтримки управління культури та туризму Чернігівської міської ради. За словами організаторів, зараз бандурне мистецтво стрімко розвивається. Чернігів посідає перші місця в Україні за кількістю дитячих музичних колективів.

Уже традиційно Чернігів в Україні асоціюється з бандурним мистецтвом і взагалі з виконавською цілою школою. Почнемо з того, що наша чернігівська бандура славиться на весь світ і вона найкраща в Україні, як бандура.І ті традиції, які були започатковані багато років потому, і та кількість колективів, особливо дитячих, які сьогодні представляє мистецький простір нашого міста, говорить про те, що, звичайно, фестиваль бандурного мистецтва мусить бути тільки в місті Чернігові, — зазначає Олександр Шевчук, начальник управління культури та туризму ЧМР.

Наприкінці фестивалю понад сто учасників у складі зведеної капели виконали символічний для української нації твір Шевченка – “Заповіт”. З ним чернігівські бандуристи об’їздили всю Україну та одержали призові місця на конкурсах. Захід, котрий об’єднує спільноту музикантів із різних куточків держави у нашому місті проводимуть раз на два роки.