ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігівські волонтери збирають кошти на акумулятори для дронів розвідки

Featured Video Play Icon

80 тисяч гривень на акумулятори для дронів збирають чернігівські волонтери з організації «Північний янгол». До них за допомогою звернулися розвідники, яким гостро потрібно збільшити тривалість польотів їхніх дронів. Без них бійці як без очей.

-Ці дрони дозволяють не тільки коригувати, а в цілому дозволяють ситуацію дивитися і коригувати. Сам дрон, його вартість мільйон двісті – мільйон триста, це доволі  потужний такий дрон. Тому оці всі вильоти, ми для них зробили свою справу, молодці, – розповідає волонтерка, засновниця БО «Північний янгол» Наталія Орлова.

Волонтерська допомога залишається ключовим елементом функціонування українського війська. «Північний янгол» щотижня відправляє на Схід по декілька посилок. Військові замовляють електроніку на кшталт тепловізорів, далекомірів та акумуляторів, медичне обладнання, а також безліч звичайних побутових речей, які полегшують їм життя на передовій.

-Польові душі, грілки хімічні одноразові, білизна, шкарпетки – витратний матеріал. І це його постійно потрібно багато. Серветки, чай, кава – це взагалі маст хев у кожній посилці. І оце ми постійно відсилаємо, – зазначає Наталія Орлова.

Водночас волонтери зазначають, що з моменту повномасштабного російського вторгнення ситуація з забезпеченням у ЗСУ покращилася, і їм все рідше доводиться «вдягати» військових з нуля.

-Якщо ще влітку, весна-літо, були проблеми з харчуванням, то зараз хлопці кажуть, що їм підвозять. Я не знаю, які розносили, але підвозять, і це лунає від усіх хлопців. Якщо здалеку або новий підрозділ, можуть бути питання. Є підрозділи, які кажуть «Нам видали амуніцію», і це дуже приємно, і амуніцію, кажуть, пристойну, – зауважує волонтерка.

Військові та волонтери обов’язково звітують у соцмережах про витрачені кошти та придбане обладнання. Також вони просять чернігівців, які бажають зробити свій вклад у перемогу України, звертати увагу на конкретні потреби підрозділів, а не везти їм усе підряд. Адже домашня їжа зіпсується ще до потрапляння на фронт, а дешеві турнікети можуть коштувати воїну життя.

Картка (Приват) 4149 6293 8597 0116 Івкіна Наталія Вадимівна