Факт-новини: оперативні сюжети

“Коло життя”: Академія української музики презентувала новий концерт

Featured Video Play Icon

Понад 100 виїзних концертів протягом минулого воєнного року. Професійний військовий колектив ВМЦ виступив у 15 областях України, зокрема здійснив благодійний гастрольний тур по Львівщині. Музиканти рідко бувають вдома. Минулої суботи видалась нагода зіграти для рідної публіки на концерті мистецького проєкту “Академія української музики”.

Життя насичене. Важко, але це наша робота. У нас є виїзди, скажімо, в район активних бойових дій. Є виїзди по областях, по містах України. Тому що підготовка ведеться не лише в одному місці, по багатьох точках, – розповідає диригент оркестру – начальник ВМЦ Сухопутних військ ЗСУ Ігор Кішман.

На концертах наші захисники хочуть слухати не тільки пісні, що надихають на бій, а й щось веселе, розважальне, щоб відволіктись на хвилинку від сурових буднів війни.

Хлопці хочуть відчути рідну домівку. Вони хочуть згадати про своїх дружин, про своїх коханих, дітей. Вони хочуть згадати мирну Україну. Вони просять, давайте нам щось веселе, щось “забойне”. Я не скажу, що хтось плаче. Ні. Усі налаштовані по бойовому, – говорить Ігор Кішман.

У залі музичної школи імені Вільконського у виконанні військового духового оркестру прозвучали твори українських класиків та сучасних композиторів, зокрема Лисенка, Колодуба, Школового, Карабиця. Відому “Мелодію” Мирослава Скорика присвятили полеглим нашим героям на цій війні.

Дуже символічно, що ми вирішили його саме зробити у лютому місяці і цей концерт – певна присвята тим емоційним подіям, коли кожен українець відкрив нову сторінку свого власного життя. Українська музика, особливо музика у виконанні військових , це справжня зброя на підтримку ЗСУ і незалежності нашої держави, – зазначив начальник управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

Черговий захід “академії “, який назвали “Коло життя”, поєднав українську музику з літературним словом Михайла Коцюбинського. Адже письменник шукав красу життя в слові, а головний герой його повісті “Тіні забутих предків” Іван в музиці. Про роботу над цим твором, про його екранізацію, а також про філософію Коцюбинського йшла мова напередодні суботнього концерту в меморіальному будинку письменника. Працюючи у цих стінах над твором Михайло Коцюбинський кілька разів відвідував Гуцульщину, спілкувався з місцевими жителями.

Усе це записував, а потім, повернувшись додому тут продовжував роботу над твором. І в одному з листів до своїх знайомих писав, що “весь час, як повернувся з Карпат, працюю над своїм твором про Гуцульщину. Боюсь. Хвилююсь, але пишу”.Надзвичайно цікавий цей твір. Містичний, магічний. Там дуже багато цікавих образів, – розповідає  заступниця директора музея – заповідника М.Коцюбинського Наталія Коцюбинська.

Це наша друга ініціатива, коли за день до “Академії української музики” ми організовуємо просвітницький захід в контексті тієї музики, яка буде розкриватися власне на самому концерті, або “Суботньому вечорі”, як це ми називаємо, – підкреслює заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР Катерина Литвин.

Суботні вечори “академії” тривають у місті п’ятий місяць. Проєкт є меценацьким, а зібрані під час проведення концертів кошти йдуть на допомогу ЗСУ.

Я думаю, що цей проєкт дозволяє вже говорити про те, що він сталий. Ми маємо п’ятий концерт. Це вже традиція. І це не може не тішити. Ці концерти – це завжди багато позитивних емоцій. Це на мою думку, найголовніша ідея для чого це було створено, – зазначає меценат Антон Артеменко.

Глядачі, що були присутні на концерті, надонатили на 2500 окопних свічок для бійців на передовій. Їх виготовляють студенти – волонтери Національного університету “Чернігівський колегіум”.