ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Забезпечити життєдіяльність і розвиток Чернігова: місто працює в штатному режимі

Featured Video Play Icon

Міський голова, обраний громадою, повернеться на свою посаду менше ніж через рік. В цей час місцева влада, всі структурні підрозділи та комунальні підприємства залишаються забезпечувати життєдіяльність Чернігова і думати про його стратегічний розвиток. Про це на щотижневій робочій нараді в муніципалітеті вкотре наголосив виконуючий обов’язки очільника міста Олександр Ломако. За його словами, це їхня відповідальність перед людьми, яка нікуди не дівається, навіть попри створення в місті військової адміністрації, бо вона є тимчасовим органом, а її керівник має чіткий перелік функцій і повноважень, визначених законодавством.

-Будемо звикати жити в нових реаліях. Добре, що через рік після початку повномасштабного вторгнення, в Чернігові з’явилася міська військова адміністрація. Я думаю, що це посилить обороноздатність нашого міста і нашу захищеність. Зрозуміло, що ми маємо співпрацювати і ми будемо виконувати Указ президента, будемо співпрацювати, повністю підтримувати, але ця співпраця буде базуватися на взаємній повазі і на законі. Тому що місцеве самоврядування ніхто не відміняв. Апарат і всі комунальні структури перебувають у підпорядкуванні місцевої влади, як перебували раніше . Виконком не розпущений, вищим органом є міська рада….повноваження міського голови згідно з законом виконує секретар міської ради, тому ми працюємо, як і планували, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

 Олександр Ломако підкреслив, що міська влада співпрацюватиме з військовою адміністрацією у всіх питаннях, які стосуватимуться національної безпеки та оборони міста. Для повноцінної їх роботи він дав доручення виділити вільні кабінети в приміщенні міської ради, а також попросив усіх керівників, хоча вони й не підпорядковуються військовій адміністрації, йти на контакт.

Вести себе, як казав міський голова, по-дорослому, без демаршів, йти на контакт, озвучувати проблематику, в першу чергу, в сфері оборони міста, якщо такі питання є, а ми завжди сприяли і виконували всі завдання, які були з цього приводу. Ну, і просіть гроші. У нас дуже багато проєктів, які потребують фінансування, в місцевому бюджеті коштів недостатньо, у військової адміністрації по лінії державної влади з Кабміном, і з Урядом, і з Офісом президента є достатня комунікація. Тому, якщо вдасться внаслідок цього кроку залучити якісь державні кошти на відновлення міста – це буде для всіх нас плюс, – підкреслив Олександр Ломако.

Залучення фінансових ресурсів, провідних спеціалістів і сучасних технологій для відбудови Чернігова сьогодні є одним із пріоритетних, тому одразу після закінчення активних бойових дій місто почало зміцнювати партнерські відносини з європейськими муніципалітетами та налагоджувати контакти з різними міжнародними організаціями. Серед останніх подій – участь нашої делегації в міжнародному форумі-виставці “ReBuild Ukraine” у Варшаві, на якій було 23 країни світу і 22 громади від України, біля 500-от представників різноманітних компаній та організацій, готових долучатися до відновлення нашої держави, а також уряди Європи, де ми презентували свої проєкти, насамперед реконструкцію зруйнованої росіянами насосної станції водогону.

Серед таких плідних зустрічей хочу доповісти про зустріч з міністром економіки Латвії. Діалог з представниками урядів Польщі, Чехії, а також делегації Бельгії, Австрії. Також хочу відмітити що наші колеги-партнери з міста-побратима Реймс, які відвідали нещодавно місто Чернігів, також долучилися до цього заходу, підтримали нас і дякуючи їм також були активізовані посольства, різні зв’язки і діалоги з представниками французьких компаній, також є цікаві наработки, – повідомила начальниця відділу міжнародних відносин та інвестиції ЧМР Наталія Хольченкова.

Крім того, важливими були і перемовини з французькою компанією Beten Ingеnierie, з якими нещодавно зустрічався Владислав Атрошенко, і які підтвердили свою зацікавленість у розвитку проєкту з очистки Стрижня та облаштування набережної. Водночас, як зазначили на нараді, чимало інвесторів, що раніше пропонували масштабні проєкти, не поспішають з їх реалізацією. А це, зокрема, плани з відновлення об’єктів критичної інфраструктури та понад тисячі людських помешкань вартістю понад 20 млн доларів, а також іншого донора щодо будівництва дитячого садка і житлового будинку на 410 квартир із капіталовкладеннями близько 23 млн євро.

-Перемовини у нас ідуть кожен день. Але люди обережні, вони ризикують все-таки немалими сумами, і всі ці наші неочікувані такі зміни при владі їх дуже насторожують. Справа в тому, що ми берем на себе 10% витрат на розвиток інфраструктури і вони задають мені питання: а хто виділить ці кошти, – зазначив представник КП “Чернігівбудінвест” ЧМР Олександр Сердюк.

 Потенційно, за словами Олександра Ломако, сьогодні Чернігів має домовленостей по залученню коштів і підписаних меморандумів на мільярди гривень, що через нинішню ситуацію в місті можуть бути відтерміновані або перенесені до інших громад, і аби їх не втратити, цей напрямок треба ретельно пропрацювати з інвесторами.

Я розумію, коли донори працюють з муніципалітетами, тому що при зміні влади все одно залишаються ключові люди, виконавці, і рішення, які проголосовані або прийняті вони довготривалі, вони не зупиняються при зміні місцевої влади. А коли тимчасовий орган працює і зрозуміло, що вони не будуть працювати після закінчення військового стану, у донорів абсолютно логічне запитання чи гарантовано це буде продовжено після того, як будуть ці зміни. Тому давайте думати  як правильно це зробить, щоб попри всі ці рішення судів, адміністрації, і так дальше, ми не зупинялися в плані стратегічного розвитку, це дуже важливо, – підкреслив Олександр Ломако.

В робочому порядку цього дня також обговорили поточний стан справ у кожній сфері, починаючи від критичної інфраструктури до планів із озеленення міста. А це ремонт і відновлення діяльності пошкоджених внаслідок бойових дій закладів освіти та лікарняних відділень, готовність укриттів, включення Чернігова до спадщини ЮНЕСКО, відзначення 400-річчя отримання містом магдебурзького права, а також придбання шести нових тролейбусів, що мають почати доставляти і тестувати вже від березня.

Принагідно, Олександр Ломако також дав доручення звернутися до ради оборони області щодо увімкнення вуличного освітлення та зняття обмежень на роботу громадського електротранспорту, адже на сьогодні на Чернігівщину майже не доводяться ліміти і ситуація в загальній енергосистемі є значно кращою, ніж навіть місяць тому. Та ще раз закликав усіх відповідально працювати на своїх посадах, в межах тих завдань які є та в інтересах своїх виборців.