ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Проспект Грушевського та вулиця 1-ї танкової бригади: у Чернігові готуються до перейменування

Featured Video Play Icon

У Чернігові незабаром з’явиться вулиця 1-ї танкової бригади, Героїв Небесної Сотні, проспект Грушевського і сквер Магдебурзького права. Черговий пакет пропозицій, які виносять на позачергову сесію міської ради, оприлюднили на засіданні комісії з питань міської топонімії, охорони та збереження історико-культурного середовища Чернігова. Цього разу пропонують перейменувати 37 вулиць і провулків.

У результаті сьогоднішньої розмови, управління культури внесе на моє ім’я проект рішення міської ради. Я його включу на розгляд сесії. Я хотів це зробити до 24 лютого, символічно,  і одразу ж ми починаємо роботу над наступним пакетом перейменування вулиць, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Оскільки на попередній позачерговій сесії міської ради деякі депутати висловлювали пропозиції щодо перейменувань окремих вулиць, Олександр Ломако ініціював робочу зустріч, на яку запросили всіх зацікавлених у цьому процесі. Депутат Роман Резнік пропонував перейменувати вулицю Генерала Бєлова на Першої танкової бригади.

На мій погляд, у нашому місті не повинно бути вулиць радянських генералів, такого генерала як Бєлов. До речі, якщо я не помиляюсь, це єдина вулиця, в м.Чернігові, в Україні більше нема таких вулиць які носять ім’я цього генерала. Вулицю Бєлова ми можемо перейменувати на честь наших Героїв 1-ї Танкової бригади. Саме ця бригада захищала наше місто. Я спілкувався також з хлопцями з 1-ї танкової, вони підтримують цю пропозицію. Я вважаю, буде добре якщо в нашому місті з’явится вулиця на честь героїв 1 танкової, – підкреслив Роман Резнік, депутат ЧМР.

Члени комісії з питань топонімії також налаштовані на те, щоб вулиці і провулки Чернігова більше не носили імена радянських воєначальників.

– Генерал Бєлов і всі подібні генерали персонально, починаючи від командира полку, закінчуючи командуючими фронтами, персонально відповідальні за тотальну мобілізацію від 16 іноді 15 років до 50-ти – це так звана «чорна піхота», це коли люди приходять на Чернігівщину, зразу ж всіх чоловіків, у кого є руки,ноги, голова зразу відправляють на фронт. Це те саме, що російський агресор робить на території Донецької, Луганської області, на території Криму. Ми уже це вивчили на сучасному матеріалі, – зауважив Сергій Бутко, член робочої групи з топоніміки, історик.

Замість радянських топонімів, російських діячів і письменників – імена видатних українців. Приміром, вулицю 1-го Травня пропонують перейменувати на проспект Михайла Грушевського. І це добре, що назви видатних українців з’являтимуться не на околицях, а в центральних районах міста, зауважує журналіст Василь Чепурний.

-Хто знає, де вулиці Лесі Українки, Панаса Мирного, Довженка, який наш земляк, Тичини, проти якого радянська влада була не проти, але запхала хтозна куди? Тобто наших людей треба повертать у центр міста і у центр свідомості, – каже журналіст, член робочої групи з перейменування Василь Чепурний.

В.о. Чернігівського міського голови зауважив, що на перейменування вулиць у Чернігові з міського бюджету не виділяється жодної копійки, адже таблички на будинках не замінюються. До того ж жити на вулиці Першої танкової бригади значно почесніше, ніж на 1 Травня, додав Олександр Ломако.

Перше – для людей жодних складностей. Те що міф запускається: о! там нема що більш робить! Для бюджету – жодних затрат. Але місто, яке так сильно постраждало від багато років російської політики щодо України, особливо в березні, коли було зруйновано десятки , сотні об’єктів, будинків, і нажаль загинуло мінімум 350 цивільних. А те що там «немає чим більше займатися» займається місцева влада тим, чим має займатися, і відновленням міста, і соціальними програмами і думаємо про розвиток. Тому це все маніпуляції, – наголосив Олександр Ломако.

 Учасники зустрічі обговорили кожний пункт з переліку назв, враховуючи думки і побажання мешканців вулиць, які провели обговорення. Депутати також збираються надати скверу біля міської ради назву «Сквер Магдебурзького права» і приурочити це до 400-ї річниці надання Чернігову Магдебурзького права. Це питання також включено в порядок денний сесії. Останнє слово за депутатами.