ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Індивідуальне опалення: чому цей підхід не працює в умовах війни та відключень електрики?

Featured Video Play Icon

Індивідуальне опалення як комфорт, який в нинішніх умовах не працює. Прицільне знищення ворогом об’єктів критичної інфраструктури і колосальні руйнування енергосистеми України залишають цілі міста і мільйони людей в ситуації, коли світло рідше є, аніж нема. Так вже понад місяць, переважно за графіком 3 через 6, живуть мешканці зокрема і цієї новобудови в одному з мікрорайонів Чернігова. В квартирі родини Ковтунів усе підв’язане до електроенергії – від приготування їжі до насосів води у підвалі. І того, що найкритичніше взимку – тепла.

Будинок автономний, тому відключається світло – відключається опалення, немає водопостачання. Уже через годину відчуваєш, що підлога холодна діти нашушкуються, а через дві три години це вже починається просто мерзляк. Сімдесят градусів котел включаю, ну, це нічого не дає, тільки газу набагато більші обсяги. Ось зрівняла за місяць буквально з минулим роком, як от було нормальне постачання світла, то десь різниця 40-50 кубів за місяць, – розповідає  власниця квартири з індивідуальним опаленням Оксана Ковтун.

Каже, за той час, поки є світло, оселя встигає нагрітися, однак тримає тепло погано і скоро повністю вистигає, є втрати і від великих вікон, хоча будинку менше десяти років і він утеплений. До того ж, боїться, що сам котел не витримає такої нестабільної роботи, а ремонт стане у кругленьку суму.

Ми обирали будинок, думали, не будемо залежати від цих котелень, від усього. Як захотіли, так і натопили, захотіли – включили, захотіли – виключили. Але ж попали в пастку, – зазначає жінка.

За словами господині, у їх випадку генератори або акумулятори не варіант, бо це небезпечно або потрібне регулярне тривале заряджання, плюс знову ж, додаткові витрати. І поки хтось жаліється на несправедливість у відключенні, їхній будинок по-доброму заздрить тим, у кого без електрики є бодай усе інше.

Мерзнемо, вдягаємося, стараємося якось виживати в цій ситуації. У тих, хто підключений до централізованого опалення, у них, коли вимикають світло, є вода, вони можуть користуватися, і у них тепло в квартирах, тобто вони не так страждають, як ми в новобудові тут, з котлами індивідуального опалення, – каже власниця квартири з індивідуальним опаленням Оксана Мартинович.

Від літа і до сьогодні місто та теплопостачальні організації працюють над тим, аби всі котельні і теплопункти були з альтернативними джерелами живлення у разі блекауту, та займаються прокладанням нових мереж і перепідключенням цих об’єктів на інші лінії, щоби зовсім не залежати від графіків. Водночас ті, що потрапляють під відключення, підтримують температуру в оселях завдяки інертності самої системи. Хто все ж вважає індивідуальне опалення рішенням, мають бути готові до того, що перехід окремою квартирою не завжди можливий, насамперед, юридично, пояснює адвокатка Олена Приходько.

Державою затверджено Порядок відключення від систем централізованого опалення та постачання гарячої води, який передбачає два порядки відключень. В першому випадку це якщо є 100% квартир/приміщень багатоповерхівки бажають відключитися, то вони мають відповідно на загальних зборах прийняти рішення і відповідно пройти процедуру відключення. А в другому випадку це якщо вже є 50% квартир/приміщень, які відключені, то в таком випадку окремий споживач може звернутися з заявою про відключення і вчинити дії, які передбачені законом та порядком. Тобто, якщо у багатоквартирному будинку індивідуальне опалення встановлено менш ніж у половини мешканців, або немає зовсім, перехід може бути виконаний не інакше як повністю усім будинком, – пояснює адвокатка Олена Приходько.

А це за словами правозахисниці, доволі складно, адже можуть знайтися кілька квартир, які цього не підтримають, чи не захочуть вкладатися фінансово – суми значні. Власне відключення здійснюється лише в міжопалювальний період після розробки і погодження проєктів, отримання технічних умов, придбання матеріалів, котлів і власне переобладнання, фінансування яких відповідно до законодавства відбувається за рахунок власників чи співвласників.