НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

ІТ-технології і дозвілля: новий лего-клас з’явився у чернігівській школі №35

Featured Video Play Icon

Конструювання електронних систем та програмування — перспективні напрямки, які вже доступні для школярів 35 школи. Нині там відкрили лего-клас.

-Ми тут розвиваємося, коли лего складаємо. Цікаво, захопливо й дуже, прям дуже цікаво.

-Мені дуже подобається підключати, я люблю цю сферу комп’ютерів.

Навчаючись у ньому учні складатимуть роботів із маленьких деталей, після чого підключатимуть їх до мережі та керуватимуть ними.

– Це не просто машинка, а вже роботизована машинка, яка може виконувати певні програми. Дітям дуже подобається збирати лего, у них і вдома є це лего, а тут уже нібито інший рівень, тому що воно вже електронне, його можна запрограмувати, воно буде їздити самостійно, – розповідає вчитель лего-класу Дмитро Ткаченко.

Такі заняття розвивають у дітей креативні навички, увагу, мислення та пам’ять. Надалі учні зможуть представляти наше місто на змаганнях із майстерності конструювання. У лего-класі навчатимуться діти різного віку. А також школярі з інклюзією. Таким учням заняття допомагають розвивати дрібну моторику та найголовніше — адаптуватися в соціумі.

– Звичайні уроки, вони не дають таку можливість трошки у вільному  темпі реалізовувати себе, тому я вважаю, це дуже ефективні заняття для діток з особливими освітніми потребами. Дітям дуже подобається і ми бачимо результати, – каже асистентка вчителя Яна Кетола.

Зазначимо, цей навчальний заклад один із тих, який постраждав під час активних бойових дій наприкінці лютого минулого року. Вибуховою хвилею було вибито понад третину вікон. Відновлення школи стало пріоритетним, адже вона одна із найбільших у місті. Спеціалізований кабінет у школі вже другий, раніше тут обладнали клас робототехніки.

– Оскільки в закладі навчається понад 1800 дітей, зрозуміло, що лише одного такого кабінету не достатньо. У нас ще перед війною була підписана домовленість, був підписаний меморандум з інститутом модернізації змісту освіти й ми отримали додаткове обладнання, планшети, набори базові, для того щоби діти могли працювати із цими роботами, але нам приміщення потрібно було таке щоби можна було займатися не групою, а цілим класом, – зазначила директорка школи Наталія Іваницька.

Для створення лего-класу було залучено кошти з депутатських фондів Артема Тарасенко та Олександра Ломако. В кабінеті провели косметичний ремонт, відновили стіни, стелю та підлогу. Також замовили нові меблі, стіл для боїв роботів і додаткове обладнання. Відтепер школярі зможуть здобути не тільки теоретичні, а і практичні навички конструювання.

– Зрозуміло, що зараз, під час війни, діти проживають велику психологічну травму й повернення їх до школи – це дуже важливо. Такі цікаві активності в школі разом з однолітками  допомагають дітям пережити цю травму, ці складні спускання постійні в бомбосховища, – підкреслює в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

– Щорічно на виконання повноважень депутата Чернігівської міської ради виділяється 100 тисяч гривень. 35 школа являється базою мого депутатського округу. Цьогоріч всі кошти я виділив із депутатського фонду саме на формування цього чудового лего-класу, – зазначає депутат Чернігівської міської ради Артем Тарасенко.

Після початку повномасштабного вторгнення діти навчалися дистанційно, а з  вересня повернулися за рідні парти. Нині 41 клас з 58-и займається очно. З наступного навчального року у школі планують заняття в лего-класі проводити не лише у форматі гуртка, а і включати їх до навчального процесу.