ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів отримав відзнаку Ради Європи Прапор честі

Featured Video Play Icon

Рік тому Чернігів вистояв під натиском агресора і високою ціною сотень життів військових і цивільних захистив не лише столицю, а й Україну від російської навали. Для чернігівців це передусім боротьба за свободу, демократію і європейські цінності.  

Європа оцінила стійкість Чернігова. Місто отримало спеціальну нагороду Прапор Честі – одну з найвищих відзнак Премії Європи, що заснована Парламентською Асамблеєю Ради Європи. Це спільна нагорода всіх чернігівців і міста Героїв, переконаний  в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако. 

 – Я вітаю всіх чернігівців з цією високою відзнакою Ради Європи Прапор Честі. Це в першу чергу свідчення того, що місто на правильному шляху. Це оцінка тих позитивних змін, які відбулися в Чернігові під керівництвом Владислава Атрошенка, міського голови. Це відзнака чернігівців, які стримували ворога рік тому і стали щитом від зла не тільки для України, а всієї Європи. Це свідчення того, що ми зараз захищаємо спільні з Європою цінності – цінності свободи і демократії, місцевого самоврядування.  І це відзнака всіх чернігівців, моральна підтримка міста. І я думаю – це мотивація ще більше працювати над відновленням та розвитком нашого красеня Чернігова, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Ця почесна відзнака заснована в 1955 році Парламентською асамблеєю Ради Європи (ПАРЄ) у Страсбурзі для нагородження міст та муніципалітетів за активне просування європейських цінностей. Народний депутат України Олексій Гончаренко, який представляє Україну в ЄС,  із Страсбурга привітав чернігівців з високою нагородою.

-Ця відзнака свідчить про те, що Європа оцінює вклад Чернігова, що Європа бачить Чернігів, що Європа розуміє, що це місто, яке активно розвивається. 

Безумовно, ця нагорода стала можливою завдяки кропіткій праці кожного чернігівця на своєму робочому місці, завдяки роботі місцевого самоврядування, тільки таким чином місто може жити, розвиватися, а як показав минулий рік, захищати себе, коли всі чернігівці, місцеве самоврядування міста, стояли на захисті міста і Чернігів став справжньою фортецею-Героєм, – зазначив народний депутат України Олексій  Гончаренко.

Загалом існує чотири відзнаки Парламентської асамблеї: Європейський диплом, Почесний прапор, Щит честі та Європейський приз. Чернігів отримав відзнаку, яка є другим рівнем в системі нагород, яка має бути вручена місту на одному з офіційних заходів почесним членом ПАРЄ. Таким чином Парламентська Асамблея визнає і прагне відзначити вирішальну роль, яку відіграють муніципалітети в розбудові демократичної свідомості.