Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові обговорили проєкти розвитку міста: яким бачить місто громадські активісти?

Featured Video Play Icon

Чернігів – місто для людей, і його громада сама визначатиме концепцію розвитку міста. З такою метою 26-го квітня громадські активісти, дизайнери та архітектори провели зустріч «URBAN TALKS». Поки в Чернігові відбудовують критичну інфраструктуру та житлові будинки, що постраждали від російської навали, вони розмірковують над ґрунтовними змінами у зовнішньому вигляді та функціонуванні міста.

-Дуже добре, що ми знаходимо можливість планувати, організовувати такі зустрічі, мріяти про завтрашній день, і не тільки мріяти а й планувати. Тому я закликаю всіх до активного обговорення, до дискусії в рамках цього заходу і поза цим заходом, і спільно 100% ми зробимо місто ще кращим. Чернігівці на це заслуговують, – підкреслив в.о. міського голови Олександр Ломако.

Сергій Безбородько разом зі своєю організацією «Еко Місто» пропонують видозмінювати Чернігів за принципами тактичного урбанізму. Як зауважують активісти, у спадок від радянської доби Чернігову залишились широкі вулиці і порожні місця, які наразі нічим не заповнені. Одна така площа знаходиться біля колишнього магазину «Сіверський». Зараз вона є осередком стихійної торгівлі і незаконного паркування, а може стати, наприклад, затишним хабом для велосипедистів. Тактичний урбанізм – це концепція, основою якої є дешеві та швидкі зміни.

-Зміни публічних просторів на користь людини. Це вуличні меблі, озеленення, об’єкти мистецтва в просторі міста. Це створення інструментами, які не коштують мільйони, а швидкі у часі, змін у просторі, щоб показати людям потенціал міста, – зазначив керівник ГО «Еко Місто» Сергій Безбородько.

Проєктна команда “Bike City consulting” проаналізувала дані GPS-трекерів чернігівських велосипедистів і визначила найбільш затребувані вулиці для користувачів такого виду транспорту. На думку активістів, велосипеди вже довели свою користь і значущість під час облоги міста, тому облаштування доріжок для них – справа пріоритетна.

-В першу чергу треба розвивати «червону» мережу, щоб швидко сполучити все місто «каркасом», а потім розвивати інші види, від вищого до нижчого, щоб людина могла доїжджати у найвіддаленіші точки, або у центр, до місця праці, – вважає містопланувальник Станіслав Клименко.

Студія живої архітектури та дизайну «Yakusha» наразі розробляє концепцію під назвою «Чернігів – стійке місто», яка складається з 11 різноманітних напрямків. Ідея дизайнерів полягає в тому, що Чернігову не обов’язково бути індустріальним гігантом для успішного розвитку. Достатньо створити комфортні умови для життя та відпочинку. В той час, коли Київ рясніє незграбними новобудовами, наше місто може стати «людиноцентричним».

-Історичність, екологічність, підсилені правильним мастер-планом і векторами розвитку спонукатиме людей вкладати гроші в Чернігів, тому що вони будуть бачити, що місто стає комфортним, що тут хочуть залишатися, виховувати дітей, робити еко-туризм, – говорить комунікаційна менеджерка студії «Yakusha» Олена Власюк.

Для прикладу дизайнери зі студії «Yakusha» представили концепцію оновлення вулиці Шевченка, від РАЦСу до «Чернігівської політехніки». Задум масштабний: в ньому є і багаторівневий паркінг, і облаштування набережної Стрижня біля Красного мосту, і уніфікований дизайн фасадів житлових будинків.

-Це візуалізація того, як будівля мала б виглядати в ідеалі: цілісна, скомпонована, має свою історію і причини, чому вона має виглядати саме так. Знаємо, як вона виглядає зараз – у кожного свого кольору балкон, свого кольору вікна і так далі, – розповіла архітекторка Анастасія Пілман.

За словами дизайнерів, подібні концепції хоч і виглядають дуже амбітними та коштовними, будуть вагомим аргументом у перемовинах з інвесторами, послами та благодійниками, які зазвичай цінують чітке та усталене бачення розвитку міста.