ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Гімн України – символ незалежності, свободи та незламності нації

Featured Video Play Icon

10 березня відзначається День Державного Гімну України, одного з головних атрибутів держави. Цього дня в 1865 році твір «Ще не вмерла України» авторства Михайла Вербицького та Павла Чубинського вперше пролунав на концерті пам’яті Тараса Шевченка. Сьогодні українці співають гімн переховуючись у бомбосховищах, під час загрози ворожих обстрілів. Його виконують військові на передовій  та повертаючись із російського полону. На початку повномасштабного вторгнення на площах багатьох міст військові оркестри грали гімн для підтримки українців. Зараз вони продовжують підіймати бойовий дух наших воїнів у найгарячіших точках.

Ми коли закінчуємо свої концерти, ми дали їх більше сотні цього року й багато з них було в гарячих точках Сходу. І військові в кінці, закінчується концерт, і вони кажуть: «Гімн!», це йде від них більше і всі співають дружно, – розповідає начальник оркестру військово-музичного центру Сухопутних військ Роман Павлів.

Коли ми співаємо або граємо гімн, ми відчуваємо гордість, ми відчуваємо цю історичну ідентичність, що ми велика нація з великою історією і ще більшим майбутнім. Зараз люди, коли чують гімн, я це бачу по глядачах і по їхніх очах, люди стали більше навіть розуміти і стали до його відноситись більш із повагою навіть, – додає артист військового оркестру Іван Супрун.

Для чернігівців, як і для всіх українців, у часи боротьби за волю та незалежність гімн став своєрідною молитвою, яка відображає незламний дух нашого народу.

Це найкращий витвір мистецтва і в ньому розказані всі ті слова, які насправді зараз актуальні для нашої країни. Кожне слово зараз, принаймні наші люди й ті бійці, які захищають кордони нашої країни, сприймають зовсім під іншим наміром. Що все ж таки воля і країна й кордони нашої країни — це найголовніше.

Дуже ми його любимо. Кожен ранок слухаємо о дев’ятій годині. Визиває гордість.

Враховуючи те, що в нас відбулося 24 лютого минулого року, то перевернулося взагалі все. Тому і прапор, і гімн зараз це вже зовсім інше, тобто це рідне, це сила, дух наш.

Останнім часом гімн України став голосом свободи та символом боротьби з диктатурою в усьому світі. Його виконують під час мітингів у європейських столицях та протестів проти політичного свавілля.