Факт-новини: оперативні сюжети

«Свобода вибору»: чернігівцям презентували виставку ізраїльських художників

Featured Video Play Icon

10 мультимедійних офортів представлені на новій виставці в залах художньому музеї Галагана. Щоб ці твори ожили, відвідувачі мають завантажити на свій смартфон застосунок, відкрити його і насолоджуватись переглядом картинки. До речі, її можна скачати.

Це відтворення вже роботи цифрової на банері, але він дозволяє відслідкувати найменші деталі, які намальовані автором цієї графічної роботи. Йде компонент додавання віртуальної реальності. Це кодування. Коли оживає ця картинка, то якась невимовна радість. Крім того, що тут можна подумати над філософським аспектом. Просто розважитись. Прийти з дітьми. Діткам показати. І це, я вважаю, буде цікавим для них, – розповідає директор художнього музею Юрій Ткач.

Виставка, що має назву “Свобода вибору”, познайомить чернігівців з єврейською культурою. Автори робіт ізраїльські художники Сергій Буньков та Тенно Пент Соостер у такий цікавий спосіб ілюструють івритський алфавіт. Віртуальну реальність створює Буньков – молодший. Митці вдало поєднують роботу в майстерні з сучасними технологіями. Протягом року їм вдається зробити 4 офорти. На вернісажі в Тарту, який запланований на наступний рік, художники презентують увесь івритський алфавіт – 22 літери.

Круті хлопці. Абсолютно проукраїнські, які тримають в тонусі все коло своїх поціновувачів в Ізраелі та в інших країнах на підтримку України, – зазначає художник, куратор виставки Геннадій Гутгарц.

Першими роботи Бунькових і Соостера побачили жителі деокупованого Херсона. Переважна їх частина демонструвалася в приміщенні облмуздрамтеатру.

Дуже цікава людина, керівник театру Куліша пан Олександр Книга запропонував парочку винести на вулицю. Ми поставили їх прямо на фоні постаменту, де стояв пам’ятник Потьомкіну. Це дуже було символічно, – говорить Геннадій Гутгарц.

 З початку року, це друга виставка, яку Геннадій Гутгарц привозить до Чернігова в рамках міжнародного мистецького проєкту “Емоції друзів”, створеного на підтримку України та українців. Кілька тижнів тому в музеї було відкрито експозицію “Це моя війна”, де можна побачити також кілька графічних робіт Сергія Бунькова із серії “Україна у вогні”. Мультимедійна виставка “Свобода вибору” працюватиме в місті до початку квітня.