Факт-новини: оперативні сюжети

Зйомки у блокаду і врятоване життя: телеоператора Андрія Кузьменка відзначив глава Уряду

Featured Video Play Icon

Ці кадри, зняті у найважчі дні березня 22-го, облетіли без перебільшення, увесь світ. Їх автор – телеоператор “Нового Чернігова” Андрій Кузьменок, єдиний, хто з камерою в руках фіксував наслідки “русского міра” і численні злочини росії у блокадному Чернігові, а потім передавав відзняті матеріали всім іншим місцевим ЗМІ та кореспондентам національних телекомпаній. Його сюжети транслювали телеканали багатьох країн. А на одному з виїздів, на руїнах 18-ої школи, Андрій врятував людині життя.

Понад рік потому з нагоди дня журналіста його і ще п’ятьох представників регіональних прифронтових медіа відзначили грамотами від Кабміну та іменними годинниками від прем’єр-міністра України за поданням Національної ради з питань телебачення та радіомовлення – нагородою, яка нарешті знайшла свого героя.

Це ім’я, Кузьменок, воно вже відоме по всьому світові, ми його вивчили вже давно, тому що захоплювалися справді вашою роботою. Те, що ви робили тоді, в блокаді фактично. Раніше таке тільки читали в книжках, це було чимось кіношним. Колись, може, сядемо, розкажете нам про все, коли матимете час, бо ви і зараз на роботі, так? Нехай це буде вам від прем’єр-міністра. Звіряйте по ньому час, нехай він тікає весь час і не зупиняється. Дякую, – говорить Ольга Герасим’юк, голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Навіть цього дня, на урочистому засіданні Нацради в Києві, Андрій не відходив від камери. Підтримати його приїхала директорка Нового Чернігова Наталія Левочко: під час облоги під постійними обстрілами й авіанальотами, в місті без світла і зв’язку вона знімала разом із Андрієм, і власне, забезпечувала діяльність телеканалу. Каже, все це було не для подяк чи нагород, але розуміння, що твоя робота цінна і потрібна, важливе.

Чесно скажу, я бачила той текст, який він – він готував. Але, ваші слова, мабуть, все ж таки дійшли до його душі і розчулили. І це дуже важливо для нас, бо це – це не просто годинник, це відзнака всьому колективу… Це теж відзнака кожного, кожної внеску, і ми віримо, що перемога скоро буде, бо ми сильні, ми тоді не злякалися, не зламалися, і перемога обов’язково буде за нами в найближчий час. Дуже дякуємо вам, – каже Наталія Левочко, генеральна директорка КП “ТРА “Новий Чернігів”.

Дуже важливі ці люди, дуже важливі саме регіональні медіа, журналісти, буквально всі. Особливо на прикордонних територіях…Чесно сказати, у нас в Національній раді це більший пріоритет, ніж національні, хоч і хай вони не ображаються, вони роблять свою роботу, але ми знаємо, що без цих людей, їх там небагато, ви ж чули троє всього виконує всю цю величезну роботу, десь один, який надзвичайний героїзм проявляють сьогодні, і які будуть прикладом для наших дітей точно, будуть зразком у нашій професії обов’язково, – зазначає Ольга Герасим’юк.

Попри те, що минув місяць від професійного свята, нині день журналіста щодня, і всі медійники на передовій хто інформаційного, а хто і безпосередньо воєнного фронтів, йшлося на засіданні. Свою відзнаку від очільника Уряду Дениса Шмигаля, 6 липня отримала і голова медіарегулятора Ольга Герасимʼюк – як нагороду всій команді Національної ради за роботу для медіапростору держави, що ні на день не припиняла діяльності в усіх куточках країни.