Факт-новини: оперативні сюжети

Цікаво про Чернігів: безкоштовні екскурсії від містян

Featured Video Play Icon

Щосуботи о 17:00 учні школи амбасадорів проводять безкоштовні екскурсії містом. Хто такі ці амбасадори та що про їх екскурсії говорять відвідувачі – бачила наша журналістка

Чернігівка Вікторія Науменко – одна з випускниць п’ятої школи амбасадорів від управління культури та туризму ЧМР. Аби поринути в історичну атмосферу та провести свою першу екскурсію, дівчина досліджувала архітектуру та вивчала факти з життя відомих людей, які колись мешкали в районі Лісковиці.

Я ходила, дивилася будинки, в яких жили письменники, політичні діячі. Наприклад, як сім’я Вербицьких або Микола Вороний зі своєю дружиною. Іван Коваленко – це колишній директор школи №4 та письменник. Або художник Андрій Петусь теж, вони жили на вулиці Успенській. Там багато домівок з дерев’яним мереживом- це дуже зараз актуально, – ділиться Вікторія Науменко, випускниця школи амбасадорів.

Перше заняття  школи амбасадорів відбулося у лютому. Упродовж навчання майбутні гіди знайомилися з історією та культурою Чернігова, а також набиралися досвіду від науковців, архітекторів та журналістів. Після завершення майже піврічного шляху та презентації авторського туру, вони отримають дипломи випускників.

Школа Амбасадорів – це екскурсії, проведені серцем. І не лише тими улюбленими маршрутами, які обожнюють так туристи, а тими альтернативними маршрутами, які можуть презентувати наші амбасадори. Вони не проводять традиційної екскурсії валом або багатьма улюбленими Болдиними горами, – розповідає Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР.

Безкоштовні та цікаві подорожі від учнів школи амбасадорів проходять щосуботи і починаються о 17:00. Деталі можна дізнатися на сторінках туристично-інформаційного центру в соцмережах. Долучаються до вивчення історії як чернігівці, так і гості міста.

Я дізналася з інтернету що є екскурсії такі, що вони проводяться кожної суботи. Я в Чернігові не проживаю, мені все цікаво. Дуже дякуємо організаторам, супер, усе супер, – говорить Ірина, відвідувачка екскурсії.

Я прожив  тут ціле життя, але багато чого дізнаюся тільки зараз і на то були причини: багато інформації було цензуровано. І зараз такі часи, коли є можливість дізнатися більше, особливо це важливо зараз – за війни, – каже відвідувач екскурсії Олександр.

Багато чого цікавого є, я впевнений, що далі буде ще цікавіше, – зазначає екскурсант Андрій.

Триватимуть екскурсії до 5-го серпня – тоді наймолодший випускник презентує останню у цьому році роботу під назвою “Чернігів неосяжний”. У грудні організатори планують оголосити про наступний набір до школи амбасадорів.