ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Експеримент оповіщення: у Чернігові почали вручати повістки на бодікамеру

Featured Video Play Icon

Видачу повісток у Чернігові вже понад тиждень фіксують на бодікамери. Керівництво територіального центру комплектування та соціальної підтримки скористалося прикладом роботи національної поліції та запровадило оповіщення населення під відеозапис аби уникнути конфліктних ситуацій. Крім того, є мета провести контроль правомірності дій не лише працівників військового управління, а й цивільних громадян.

-У нас правовий режим воєнного стану на сьогоднішній день діє, і ніхто його не відміняв. Тому всі громадяни повинні мати із собою особисті документи і особливо в нашому регіоні, який є прикордонним. Тому що в нас дві ворожі держави знаходяться поблизу наших кордонів, – зазначив  начальник Чернігівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олег Гончарук.

-Це є фактор стримування від агресії, дурних вчинків. Можливо, десь вони нас дисциплінують. Тобто я вважаю, що це правильне рішення, воно як з нашого боку, так і для людей, – зауважив  офіцер відділення призову Чернігівського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Ярослав Лузан.

За словами полковника Олега Гончарука, у Чернігівській області розшукують понад 20 тисяч ухилянтів. Приблизно така ж кількість зареєстрованих у телеграм-групі. Там проводять активні обговорення заздалегідь попереджаючи потенційних призовників про локації видачі повісток.

– Я хотів би задати питання до цієї групи, до тих, які підписуються. Чи по одну лінію фронту ми знаходимося? Чи одне у нас завдання відстояти нашу незалежність? Коли ми читаємо вокзал – продаж. Колаборант якійсь прийшов, написав, скинув в групу всю цю інформацію. Обмін подібною інформацією не є законним, – підкреслив Олег Гончарук.

Модератора однієї з груп вже засудили до 5 років позбавлення волі. До речі, 90% особового складу ТЦК і СП – це військові, які отримали поранення та мають досвід ведення бойових дій. Зараз же вони проводять патрулювання міста та оповіщення чернігівців.

Проходив службу в 93-й окремій механізованій бригаді. З 2014- по 2018 рік. Воював за Донецький аеропорт, був в оточенні, тричі поранений. Зараз прийшла війна в моє місто і знову став до лав. З 2022 року в строю. Так як держава розпорядилася, що комусь треба займатися оповіщенням, тобто виконую цю місію із задоволенням, працюємо, – підкреслив  Ярослав Лузан.

Експеримент з бодікамерами у Чернігові працює вдало, тож в майбутньому його можуть розширити і на такі міста як Ніжин та Прилуки.