ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Довженка замість Толстого: у Чернігові пропонують перейменувати 21 вулицю та 3 провулки

Featured Video Play Icon

Поєднує два великі райони та є ключовою логістичною артерією міста. У Чернігові вулицю, що носить ім’я російського літератора Льва Толстого, планують перейменувати на честь нашого земляка, уродженця Сосниччини, Олександра Довженка. Це рішення, над яким плідно працювала робоча група в складі істориків, науковців та представників громадськості, 8-го лютого, на позачерговій, 37-ій сесії мають ухвалити депутати міськради. Твори Довженка — «Земля», «Україна в огні», «Зачарована Десна» та інші — є класикою світового кінематографа та літератури. Ба більше: цього року виповнюється 130-ть років із дня народження митця.

Це й кінорежисер, і кінодраматург, письменник, який пройшов непростий шлях і якого знають у всьому світі. Після дискусії ми зрозуміли, що така центральна вісь, яка поєднує вулицю Мазепи й наш центр — Дитинець — має все-таки носить звучне ім’я постаті, яка пов’язана із Чернігівщиною. І тому постать Олександра Довженка тут має дуже велику логіку, – розповів начальник управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

І хоча в Чернігові топонім «вулиця Довженка» був уже давно, його планують перенести на місце «вулиці Толстого», яка є однією з найстаріших у Чернігові й має історичну та культурну цінність. Нинішню ж Довженка пропонують назвати провулком Київським.

– У 80-х роках партократи назвали вулицю Довженка в Чернігові. Але де. Це маленька вуличка, всього-на-всього 220 метрів від вулиці Київської до Соснової, де приватний сектор. Так вони принизили українство, принизили значення такого великого драматурга й письменника, – зауважив Олександр Шевчук.

Нагадаємо, у червні 2023-го вулицю Толстого пропонували перейменувати на Болдинську, на честь історичної місцевості у її межах. Проте це питання зняли з порядку денного сесії і відправили на доопрацювання. Упродовж кількох місяців робоча група, створена при міському управлінні культури та туризму, проводила консультації з представниками громади щодо нового варіанту назви. Серед альтернативних пропозицій — повертати вулицям історичні назви. Відтак до 1917-го вулиця Толстого була Монастирською, адже тут розміщено два монастирські комплекси. Зазначимо, топонім «Болдинський» усе ж може з’явитися на карті міста.

У нас буде 2-й провулок Толстого перейменований на Болдинський. І таким чином це все є арія Болдинських гір, воно все абсолютно буде історично мати логіку й пов’язано між собою, – пояснив Олександр Шевчук.

Загалом, на перейменування подано 21 вулицю та 3 провулки. Робота з очищення міста від топонімів, що пропагують російську імперську або радянську ідеології, є системною, зазначає Олександр Шевчук, адже десятки років Чернігову нав’язували символи та постаті, що не мали жодного стосунку до нього. Зокрема, і діяча часів сталінського режиму, НКВДиста Григорія Савчука, вулицю імені якого також планують перейменувати.

Наша робоча група запропонувала дуже таку просту й одночасно затишну назву як Паркова. Чому? Ця вулиця безпосередньо дотична до нашого парку імені, не всі знають, Лесі Українки. Поруч у нас Десна, і цей мікрорайон має таку історичну назву як Кордівка. І дуже природно, що люди, які живуть і на цій вулиці, і поруч вулиця Берегова, вони гуляють парком. Й асоціація із зеленими деревами, з відпочинком, – зазначив начальник управління культури та туризму ЧМР.

Під час підготовки нового списку на перейменування управління культури та туризму міської ради провело два опитування та один круглий стіл, а також опублікувало напрацювання в інтернеті, аби залучити до обговорення містян. 

Буквально вчора я отримав лист від мешканців вулиці 1-ї Гвардійської, які попросили перейменувати її на вулицю Просторна, оскільки до 80-х років вона саме так і називалася. У нас, у робочій групі, була ця назва, тому що ми знаємо, що вона історична. І я буду просити наших депутатів переглянути запропонований проєкт, – підкреслив Олександр Шевчук.

За словами Олександра Шевченка, перейменування вулиць не потребує жодних фінансових витрат із бюджету, а також не створює проблем для їхніх мешканців. Нові назви автоматично вносяться в реєстри та коректно відображаються під час будь-яких правочинів із нерухомістю. Загалом, у Чернігові свої назви вже змінили 54 вулиці та 23 провулки.