ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Перейменування вулиць: нові назви отримали 11 вулиць та 2 провулки Чернігова

Featured Video Play Icon

У Чернігові більше немає таких назв вулиць, як Жуковського, Щербини, Ушакова та Черняховського, відтепер вони називатимуться Ялівщина, Ярославни, Антонія Печерського та Пилипа Орлика. Рішення про перейменування ще 11 вулиць і 2-х провулків прийняли депутати на позачерговій сесії міської ради 1 червня. Місто поступово позбавляється від топонімів, пов’язаних з прославлянням ворожих для України символів російської федерації та білорусі. Вулицям повертаються історичні назви та імена ідомих земляків і сучасних героїв.

-Це війна світів і ідеологій, у мене нема жодних пересторог до прізвищ видатних науковців, які змінювали світ разом з усіма. Але, на сьогоднішній день, росія стала змістом зла. І ми маємо на території нашого славетного міста зробити все, щоб не було жодних згадок, що ми причетні до всього того, що вони роблять сьогодні з нами і цивілізованим світом і взагалі з розумінням цивілізації, – зауважила депутатка ЧМР, «Європейська солідарність» Ірина Соломаха.

У липні вступає в силу Закон України про засудження і заборону пропаганди російської та імперської політики і деколонізацію топоніміки, нагадав депутат міськради, начальник управління культури і туризму ЧМР Олександр Шевчук. Закон допоможе остаточно прибрати з громадського простору маркери «руского міра».

-Там є чітка процедура і ми вимушені будемо роботи, вона розписана настільки детально і настільки поетапно для місцевого самоврядування, для інших інституцій, що ми будемо переглядати і ще серйозніше дивитися на той простір топонімії, який має Чернігів і наскільки він засмічений, – зазначив Олександр Шевчук.

Не перейменовуватимуть поки що і вулицю Толстого. Робоча група пропонувала змінити назву на Болдинську. Під час погоджувальної наради в.о. міського голови Олександр Ломако запропонував зняти питання з порядку денного сесії і провести обговорення з мешканцями міста.

-Тому що це така знакова вулиця я її виключив з проєкту рішення і ми до нього повернемося наприклад в серпні, а до того часу треба розробити формат збору ініціатив можливо голосування на сайті декілька варіантів.  Це має бути така яскрава вулиця, яка підкреслить історичність нашого міста і туристичний потенціал тому болдинська як варіант але я думаю що можуть з’явитися і кращі варіанти за цей час, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Також під час сесії планували перейменувати вулиці Маресьєва та Мендєлєєва, але депутати відправили ці питання на доопрацювання. Всього у Чернігові вже перейменували 54 вулиці та 23 провулки.