Факт-новини: оперативні сюжети

Нестача водіїв, захворюваність та центр для постраждалих від насильства – питання робочої наради

Featured Video Play Icon

Денний центр для постраждалих від домашнього насильства, який створять за підтримки міжнародних партнерів, нестача водіїв на міських маршрутах та більш ніж на 50% перевищений епідпоріг – такі основні питання робочої наради цього тижня. 

Почали її із розгляду звернень чернігівців та відповідних доручень. Зокрема, щодо продовження деяких автобусів до віддаленої зупинки на Яцево та Кільцевої – цю можливість вже опрацьовує управління транспорту. 

Нікуди не зникла у Чернігові і проблема з водіями. Враховуючи мобілізацію, а також виїзд людей до умовно безпечніших регіонів з повномасштабним вторгненням, кадрів потребують всі перевізники – як приватні, так і комунальний. Наразі у ЧТУ бракує приблизно 25-ти водіїв. І це лише на тролейбуси.

По тролейбусному ситуація у нас, якщо водії не хворіють, то ми випуск забезпечуємо, а ми ж розуміємо що так не буває: майже половина січня випуск складав замість 56-ти – 51-53 одиниці. Ну а люди не йдуть працювати перш за все тому, що у нас офіційне працевлаштування, у нас офіційна зарплата і, звичайно, вимога – чоловіки призовного віку влаштовуються на роботу через ТЦК. Якщо у людини є проблеми з документами, то вона, звичайно, відмовляється від роботи, – зауважив начальник Чернігівського тролейбусного управління Руслан Ємець.

Раніше міська рада направила офіційне звернення до Міністерства інфраструктури України з проханням розробити ефективний механізм бронювання водіїв громадського транспорту, адже нинішній щодо 50% бронювання штату на практиці майже не діє. Зі свого боку до корпорації підприємств міського електротранспорту зверталося і ЧТУ. Поки – без відповідей і рішень, натомість ситуація ускладнюється, аналогічно – в багатьох містах країни незалежно від рівня зарплат, йшлося в муніципалітеті.

Що стосується захворюваності на грип та ГРВІ, то станом на 6 лютого Чернігів перевищив епідпоріг на 52,7%. Кількість звернень до лікарів зростає щотижня, і трохи менше половини з них – діти.

На минулому тижні з симптомами ГРВІ звернулося 8269 осіб, що на 14,5% більше, ніж за попередній, в тому числі дітей на 18% більше. Питома вага дітей складає майже 45% від усіх захворілих на ГРВІ, що теж більше попереднього тижня на 3,2% , – повідомив генеральний директор Чернігівської міської лікарні №2 Владислав Кухар.

Залежно від динаміки захворюваності та відвідуваності, рішення про перехід на роботу в онлайн-форматі кожен заклад освіти ухвалює самостійно. На сьогодні дистанційно навчаються окремі класи в 25-ій та 33-ій школах, а також повністю – школа №29 та навчально-реабілітаційний центр №2. За інформацією управління освіти, у садочках відвідуваність стабільна, на рівні 50-55%, всі вони працюють у штатному режимі. 

За фінансової підтримки уряду Канади у Чернігові створять денний центр для людей, постраждалих від домашнього насильства. До проєкту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства», який реалізує ООН і в рамках якого він і буде відкритий, наше місто долучилося в червні 23-го.

Проєкт не гуманітарний, проєкт на території України з 2020-го року і станом на сьогодні до проєкту долучено 45 громад. Проект розрахований сам на три роки, перший рік – це рік навчання, другий рік – це фінансування, і третій рік, безпосередньо, співпраця, – зазначила заступниця Чернігівського міського голови Вікторія Пекур.

За словами Вікторії Пекур, на створення центру за попередніми даними вже виділено 60 тисяч доларів, а тому місто починає активну роботу, аби запустити його найближчим часом.