ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Допомога ЗСУ: на якому місці Чернігів за підсумками 2023-го?

Featured Video Play Icon

Чернігів на п’ятому місці за допомогою Збройним силам України відносно розміру свого бюджету за підсумками минулого року. Про це свідчить рейтинг обласних центрів від UA War Infographics на основі даних муніципалітетів та Комітету виборців України.

Так, впродовж 2023-го місто спрямувало на оборону 299 млн гривень, а це 10% всіх видатків громади. Стільки ж виділили Миколаїв, Івано-Франківськ та Черкаси. На перших позиціях – Житомир та Хмельницький, 38 і 37% відповідно. 

Чернігів в лідерах. Є кілька міст, які понад 30% своїх надходжень змогли передати на ЗСУ. Але це міста, які в тилу знаходяться, а міста, які далі від зони бойових дій, у них зовсім інші можливості – давайте обʼєктивно говорити. Там і багато бізнесу туди приїхало і відкрилося, які працюють, там і немає затрат на відновлення. А Чернігів в групі наступній, там де 10% бюджету приблизно міста віддавали на ЗСУ. От у нас це 299 млн за 23 рік – це 10% наших коштів. Це суттєва історія, враховуючи, що ну 22-23 рік давайте візьмемо, на відбудову після руйнувань, яких завдали росіяни нам, ми витратили 1 млрд, – повідомив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Після облоги першочерговим завданням було відновлення та повернення в місто життя. І якби не значні руйнування, той самий мільярд пішов би на ЗСУ, зазначив виконувач обов’язків очільника Чернігова.

Серед пріоритетів підтримки Сил оборони на поточний рік – укріплення оборонних споруд довкола міста, на що впродовж попередніх двох років вже було спрямовано 110 млн гривень, посилення груп протиповітряної оборони та допомога військовим частинам за їхніми запитами, зокрема комплексами РЕБ та дронами. А також, новий напрямок – будівництво фортифікацій в близьких до лінії фронту регіонах. Про це йшлося під час загальноміської наради, 2-го квітня.

Вчора ми на Асоціації міст розглядали питання допомоги регіонам, які дуже сильно потребують робіт по фортифікаційним оборонним спорудам – потребують і військові, і регіони в цілому, – і не мають такої можливості, в першу чергу, через відсутність техніки. Дуже багато техніки зараз зруйновано в результаті нальотів, обстрілів, бомб, особливо, в прикордонних громадах. От до мене звернулася (буде сьогодні звернення) одна з військових частин на Лиманському напрямку Донецької області, вони просять два екскаватори. Його ціна десь 4 млн 100 тис. гривень, те, що вони мені прислали. Я думаю, що субвенцію на ці два екскаватори їм треба надати, і це буде наша підтримка – підтримка громади Чернігова у спорудженні оборонних споруд на тих напрямках, які зараз найбільш гарячі, – зазначив Олександр Ломако.

Ломако також публічно звернувся до центральної влади щодо переспрямування на облаштування фортифікаційних споруд, як термінову потребу, до прикладу, 2-ох млрд гривень з “Єдиного телемарафону”. Та прозвітувати стосовно використання військового ПДФО, вилученого у громад від жовтня 2023-го.

Дайте звіт куди пішли ці гроші, скільки за них придбано дронів.  Був же обіцяний мільйон дронів за цей рік? Вже б за перший квартал тисяч 150 мали передати б на військові частини. Ну не знаю. Я з військовими багато спілкуюся, 150 тисяч дронів не було, а гроші в нас вже ж забрали, уже ж нема.  Було б добре в якомусь форматі щоб Уряд, який обіцяв, що це все буде прозоро, він би оприлюднив, – зауважив Олександр Ломако.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що 10% цих коштів мають розподілятися між військовими частинами відповідно до сплаченого ПДФО, а решту порівну – спрямувати на дрони та розгортання виробництва зброї і боєприпасів.