НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Розмінування Чернігівщини: сапери показали як очищають ліси та села від боєприпасів

Featured Video Play Icon

“Небезпечно! Міни” – таблички з таким надписом нерідко зустрінеш у лісах та полях Чернігівщини. Саме так позначені території, де російські окупанти, відступаючи, залишили велику кількість вибухонебезпечних предметів. Контакт з ними може коштувати життя. Сапери крок за кроком обстежують кожен клаптик землі та розміновують нашу область. Зараз вони працюють у лісі під Черніговом, біля села Мажугівка.

Цей ліс – це місце ведення бойових дій, тут розташовувалися артилерійські позиції окупантів і частково піхотні позиції. Тут багато окопів, бліндажів, і звідси окупанти вели вогонь по нашим же укріпленим позиціям, по нашим селам, містам. Звідси запускали урагани, гради, смерчі і так далі. У відповідь прилітало ж і їм від нас, в зв’язку з цими боями, тут дуже багато вибухонебезпечних предметів знаходиться. Ми вже обстежили в цьому лісі, в цьому році 96 гектарів і по плану у нас всього на цей рік 256 гектарів цього лісу біля села Мажугівка, – розповів начальник відділу спеціальних вибухових робіт ГУ ДСНС України в Чернігівській області Олексій Попруга.

Наразі на Чернігівщині працює 73 сапери. Одна група з шести чоловік за день може пройти близько 2-ох гектарів, залежно від місцевості. Загалом, з початку повномасштабного вторгнення фахівці обстежили близько семи тисяч квадратних кілометрів, майже 7,9 залишаються досі неперевіреними, кажуть рятувальники ДСНС. Скільки часу знадобиться для повного розмінування області — невідомо.

Це неможливо точно визначити, це залежить конкретно від певних забруднених районів. Ми ще точно не знаємо, наскільки вони забруднені, чи є міни протипіхотні, чи просто ознаки ведення бойових дій, але територія конкретно не замінована. А ще це залежить від наявності сил та засобів, залежить від того, скільки буде працювати на Чернігівщині піротехнічних розрахунків і представників гуманітарних організацій по розмінування, – зазначив начальник відділу спеціальних вибухових робіт ГУ ДСНС України в Чернігівській області Олексій Попруга.

Пришвидшує розмінування небезпечних ділянок спеціальна техніка, яка керується дистанційно. Обладнання використовують в роботі, аби якнайшвидше очистити територію від предметів, що становлять загрозу, і таким чином вберегти  рятувальників від зайвого ризику. Наразі у Чернігівській області працює дві машини механізованого розмінування.