ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Бійці чернігівської тероборони здали кров для побратимів

Featured Video Play Icon

Павло – донор вже понад 10 років. Регулярно здає кров, плазму та тромбоцити.  Донація увійшла у його повсякденне життя, а цю справу не полишив попри повномасштабне  вторгнення рашистів. На початку 2022-го чоловік вступив до лав ЗСУ, каже, поза службою знаходить вільний час, аби завітати до Чернігівського обласного центру крові.

Дуже багато, по-перше, хлопців потребує крові, по-друге, у лікарнях так само, як і раніше, лікуються діти, лікуються дорослі і постійно кров потрібна. І це невід’ємна частина процесу, щоб врятувати комусь життя. Взагалі, по правилах дозволяється раз на два місця здавати кров, а якщо плазму або тромбоцити, то трошки частіше, – зазначив військовослужбовець окремого 376-го батальйону регіонального управління ОК«Північ» Павло.

Загалом цього дня вирішили здати кров на потреби армії та цивільних близько 30-ти військовослужбовців Сил територіальної оборони. Хтось з них вперше став донором, а хтось на постійній основі приходить до центру.  Таку ініціативу воїни започаткували ще у грудні 2022-го року. Перед донацією усі учасники попередньо одержали довідку про стан здоров’я  та пройшли обстеження.

Люди зараз отримують багато поранень, переважно це осколкові поранення на фронті. Треба створити банк крові. І люди, які знаходяться, наприклад, зараз не воюють, а знаходяться або виконують бойові завдання на кордонах, де немає активної фази бойових дій — військовослужбовці, вирішили здати кров для своїх побратимів, – підкреслив  начальник служби зв’язків з громадськістю регіонального управління Сил територіальної оборони “Північ” ЗСУ Григорій Мазур.

Як розповіла директорка  Чернігівського обласного центру крові Лілія Бузницька, вони регулярно поповнюють свої запаси і активно співпрацюють з усіма, хто хоче доєднатися до донацій. Також  виїжджають за межі Чернігова, де роблять забори крові.

Зараз ми дуже потужно працюємо і постійно закликаємо людей для здачі крові і для того, щоб поповнити банки крові, щоб було чим допомагати пораненим та хворим людям. Як завжди критичні у нас негативні резус-фактори, ми кожного дня будемо запрошувати, тому що цих людей менша кількість, ніж з позитивним резус-фактором,  людей з негативним резус-фактором не вистачає, на жаль, – зауважила генеральна директорка Чернігівського обласного центру крові Лілія Бузницька.

Аби здати кров, необхідно пройти обов’язкові процедури. Про їхній перелік можна довідатися на офіційних сторінках центру. Зокрема, там постійно публікують нагальні потреби у певних резус-факторах та історії донорів, які щодня рятують чиєсь життя.