Новини

Автобуси сходять з міських маршрутів – закінчується пальне. Що працюватиме завтра?

Станом на 17:30 на міських автобусних маршрутах Чернігова залишаєтся працювати 55 транспортних одиниць. Зранку, для надання послуг громадських перевезень, виїхала 101 машина, але через відсутність пального в баках, автобуси сходять з маршрутів і повертаються в автопарки. Ввечері, 1 травня, у Чернігівській міській раді зібрали ектрене засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. 

Про це повідомляє пресслужба міської ради.

Читайте також: У Чернігові до вечора можуть зупинитися всі автобуси

Чернігівська міська військова адміністрація не затверджує платіжні доручення, згідно яких перевізники мають отримати компенсацію за надані послуги з громадських перевезень, наданих ними у березні.

– Пройшла доба, жодної комунікації. Платіжка не підписана, відповідно, автобуси почали сходити з маршрутів,  пояснює  в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. – Ми розуміємо, що до кінця цього дня транспорт зупиниться. 

 Засідання комісії з питань ТЕБ та НС було скликане, аби прийняти рішення, які в межах можливостей міської влади, і вплинуть на ситуацію, яка складається у зв’язку з відсутністю автобусів на своїх маршрутах. Головне  зменшити напругу, яка виникне серед користувачів громадським транспортом. Завтра вранці на свої маршрути продовжать виїжджати тільки тролейбуси. А от у роботі автобусних маршрутів очікується повна зупинка. Як повідомляли вище, у зв’язку з відсутністю пального. 

– Ми, на скільки зможемо, збільшимо кількість тролейбусів. Це не більше п’яти машин, що суттєво не вплине на ситуацію в місті. Поставимо по одній машині на більш переповнені маршрути, – повідомив Ломако. 

Крім того, відзавтра розпочинає роботу тролейбусний маршрут №1 «Діагностичний центр – мікрорайон “Шерстянка”», який погоджений виконавчим комітетом міськради 24 квітня. Його планували запустити після обкатки чотирьох тролейбусів із автономним запасом ходу та облаштування зупинок громадського транспорту, але через ситуацію, яка складається, це відбудеться передчасно. 

– Немає часу чекати. Поставимо туди автобуси, які є в тролейбусному управлінні. Цей маршрут з’єднає діагностичний центр через центральну частину міста з Подусівкою та Шерстянкою. П’ять автобусів плануємо поставити, – пояснив в.о. очільника міста. 

  Разом з цими рішеннями в.о. міського голови звертається до всіх чернігіців з проханням планувати заздалегідь свій маршрут.

– Рекомендую і прошу утриматися від необов’язкових поїздок – перенесіть їх з години пік і дайте виїхати тим, кому на роботу та в школи. Щоб не створювати велике навантаження на транспорт, який не вивезе таку кількість людей. Будьте взаємовічливими та поважайте один одного. Це ситуація від якої всі будуть страждати, але треба підтримувати один одного, – звертається до містян Ломако.

Окреме прохання адресоване особам з інвалідністю  відмовитися від поїздок в пікові години. Через велику завантаженість їм буде непросто скористатися громадським транспортом. 

Роботодавцям, за можливості, рекомендовано організувати для свої працівників дистанційний формат роботи, а також підвіз до місця роботи. 

– Очевидно, завтра чимало людей запізниться на роботу. Закликаю не застосувати проти них стягнень, тому що це відбувається від умов, які не залежать від людей. А через те, що МВА блокує проплати, які унеможливлюють роботу транспорту, – підкреслив в.о. керівника міста. 

Окреме доручення національній поліції та муніципальній варті  посилено патрулювати місто, зупинки громадського транспорту, аби забезпечити порядок в місцях великого скупчення людей, які очікуватимуть транспорт.