ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Центр допомоги переселенцям з Бахмута, звернення до ВР та соцпрограми – за що голосували на сесії?

Featured Video Play Icon

Не забирати з місцевих бюджетів ПДФО від військових та правоохоронців, а також 4% решти податків на доходи фізичних осіб. З таким проханням до Верховної Ради, Уряду та Міністерства фінансів в контексті формування головного кошторису на 2024-ий та ймовірного вилучення цих коштів до державного бюджету, рішенням 34-ої позачергової сесії звернулися депутати і депутатки міської ради Чернігова.

Такими змінами Кабмін  прагне зменшити розрив між профіцитними громадами та потребами сил оборони, однак Олександр Ломако, як і Асоціація міст, неодноразово наголошували: ряду прифронтових та найбільш постраждалих міст коштів не вистачатиме навіть для базового функціонування, не кажучи вже про відновлення та бодай якийсь розвиток.

ержава за ці кошти не вирішить усіх своїх проблем і близько, тому що для держави – це крапля в морі, а міста залишаться практично без ресурсу, особливо такі міста, як Чернігів, в умовах, коли потрібно і займатися частково хоча би відновленням, відновленням для того, щоб повернути життя в міста і людей, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Для Чернігова це означатиме втрату орієнтовно мільярда гривень – фактично третини дохідної частини, що останні півтора року спрямовувалися на посилення обороноздатності та безпеки, підтримку військових, забезпечення ВПО, відбудову житлової, соціальної та критичної інфраструктури, йшлося на пленарному засіданні. А тому управління вже відпрацьовують зменшення кошторисів на прийдешній рік, зокрема, і по захищених статтях, на випадок гіршого бюджетного сценарію.

При цьому, в міст залишаються витрати на пільгові харчування дітей та перевезення, невідшкодована державою різниця в тарифах тощо. В умовах воєнного стану Чернігів не підвищує і місцевих тарифів, зокрема на вивезення сміття, попри здорожчання всіх складових. Відтак компенсує АТП-2528 понесені через це понад 20-мільйонні збитки, аби КП могло розрахуватися з основними постачальниками – відповідний проєкт рішення обранці також підтримали більшістю голосів.

– Його логіка зрозуміла: тарифи на вивіз сміття не переглядалися з 21 чи з 20 року я вже не пам’ятаю. Зрозуміло, що основне споживання – це паливо, і воно вже не 18 гривень, а ближче до 60 скоро буде. Відповідно, є борги в комунального підприємства, є невідповідність, тарифи ми підвищувати не можемо, ми закладаємо кошти, які комунальне підприємство попросило, пояснив Олександр Ломако.

Виділило місто і приміщення для представників мерії Бахмута. За словами Олександра Ломако, це відповідь на прохання колег – найближчим часом вони мають відкрити невеликий пункт допомоги своїм переселенцям в центрі культури і мистецтв на Шерстянці для вирішення їхніх повсякденних питань. А це власне, більше сотні бахмутців, які на сьогодні знайшли прихисток у Чернігові.

– Ми одна сімʼя і в біді готові підтримувати своїх земляків з інших регіонів, і з вірою, з впевненістю в те, що Бахмут якомога швидше знову буде українським.  Без шкоди закладу, без шкоди дітям, які займаються, це за рахунок адміністративних приміщень – кімната 24 квадратних метрів на пільгових умовах, лише з оплатою комунальних послуг. Я думаю, що це наш обовʼязок, це питання підтримати, – зауважив Олександр Ломако.

Серед важливих рішень цієї сесії також продовження одноразової матеріальної допомоги власникам постраждалих внаслідок війни приватних будинків, підтримку в рамках якої вже отримали майже дві тисячі чернігівців загалом на понад 30 млн гривень з міського бюджету. Діятиме вона впродовж усього воєнного стану і трьох місяців після його припинення. Те ж стосується і програми часткової компенсації за заміну знищених чи пошкоджених вікон – станом на середину вересня нею скористалися понад 750 людей, а це понад 9 млн гривень, і за потреби відповідна допомога надаватиметься і надалі.