ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Онкологія у дітей: як долають рак пацієнти обласної дитячої лікарні

Featured Video Play Icon

Сьогодні я займався звичайними справами, приїхав на аналізи і сиджу чекаю, поки нас відправлять додому.

Одинадцятирічний Іван Чухлібов разом із мамою щотижня приїздить до Чернігова з Ріпок, аби пройти підтримуючу хіміотерапію та зробити необхідні процедури. Два роки тому медики виявили у хлопця онкологічне захворювання клітин крові – лейкемію. Наразі він перебуває на завершальному етапі лікування, а тому як і інші однолітки відвідує школу та всебічно розвивається. Іван обожнює малювати, а його найбільша мрія – це  опанувати гру на гітарі.

Я бачив в інтернеті, багато хто ходить на гітару і це, як на мене, дуже класно.Щоб просто вміти, ми коли поїдемо на річку, так біля костра на гітарі грати, – каже пацієнт гематологічного відділення Чернігівської обласної  дитячої лікарні Іван Чухлібов.

Як розповіла мама Івана, про захворювання сина вона дізналася раптово. Адже у дитини почали з’являтися симптоми, які спонукали її звернутися за допомогою до фахівця.

Ваня в мене ходив на дзюдо, і в нього було велике навантаження. Він почав мені казать, мам, у мене сильно болять ніжки. Потім в один момент я побачила маленькі цяточки на ніжках і я засумнівалась, щось трапилося. Ми здали аналізи і наш лікар в Ріпках сказав: вам якомога скоріше потрібно звернутися до обласної лікарні, – розповіла мама Івана Катерина Чухлібова.

За словами Катерини Чухлібової, справжнім другом для її сина став онкогематолог та завідувач гематологічного відділення Чернігівської обласної дитячої лікарні Єгор Павленко. Протягом усього часу він допомагав Іванові боротися із недугом та постійно був на зв’язку зі своїм пацієнтом. А на початку повномасштабного російського вторгнення медик допоміг сім’ї евакуюватися з оточеного Чернігова.  

– Перше, що він сказав: “Катю, не хвилюйтесь, все буде добре, бо це ж наші дітки”. І оце слово наші, мені так запало і я йому повірила і дуже вдячна за це. Ми пройшли дуже важкий шлях, нас застала тут і війна, пройшли лікування, половину. Здавалося, ми вже побачили оте сонечко, десь там сходить і тут почалася війна, ми були за кордоном, нам допоміг Єгор Михайлович виїхати за кордон, ми доліковувалися там, – зазначила Катерина Чухлібова.

Івану знадобиться ще рік, аби завершити курс підтримуючої хіміотерапії, а потім лікарі пильнуватимуть, щоб у нього не виникло рецидиву.  Як зазначив Єгор Павленко, привертати увагу до онкологічних захворювань у малечі необхідно завжди. Зокрема, з метою поширити інформацію про ці хвороби, асоціація онкологів та гематологів визнала вересень офіційним місяцем поінформованості про дитячий рак. 

Дітки потрапляють у відділення онкології та гематології в деяких випадках після скринінгів . Тобто коли от осінній період, чому він у нас вважається гострим, тому що в цей період дітки йдуть до школи, вони приходять до лікарів на певні обстеження, отримують певні форми, роблять певні скринінгові обстеження, як, наприклад,  аналіз крові, –  додає завідувач гематологічним відділенням Чернігівської обласної дитячої лікарні Єгор Павленко.

Єгор Павленко говорить, що наразі у Чернігові активно впроваджують міжнародні протоколи нагляду за онкохворими, а наші фахівці використовують найсучасніші методи лікування і діагностики захворювань. Відтак, майже  у 70% випадках вдається тимчасово ослабити або повністю подолати прояви хвороби.