ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Дерев’яне мереживо та музичні інструменти: у Чернігові фінішував проєкт «Tolocar»

Featured Video Play Icon

Проєкт «Tolocar» завершив свою роботу у Чернігові. 12 квітня волонтери представили містянам результати своєї майже двотижневої роботи. За цей час, зокрема, вони допомогли відновити дерев’яне оздоблення будинку на Музейній, 12. Їхня мобільна майстерня оснащена 3D-принтером, різаком та іншими інструментами. Фінансує команду німецьке товариство міжнародного співробітництва. Волонтери мандрують Україною та допомагають втілювати будівельні, гуманітарні та освітні проєкти.

-Не тільки мені, а нашій команді загалом здається, що ми навіть трошки краще зробили. Ми зробили що планували, але швидше. Попри то, ми ще познайомилися з купою цікавих людей, і у нас є вже плани та ідеї на майбутнє, – зазначив учасник проєкту «Tolocar» Денис Квасов.

Робота над дерев’яним мереживом Чернігова особливо сильно надихнула волонтерів, адже на рідному для них Прикарпатті, у місті Косові, також шанують традицію оздоблення будинків дерев’яними візерунками.

-Вони веранди декорують, там узори можуть відрізнятися, але дуже схожий принцип роботи, просто вони декорують не дахи і вікна, як тут, а веранди понизу і скло. Я хочу поїхати туди, зробити «Толокаром» продовження проєкту в Чернігові – у Косові – і поєднати це разом. Це дуже кльова історія, коли два різних кінця України, але вони мають спільну штуку. Ця штука різна – мереживо і веранди, – але спільна, – підкреслив Денис Квасов.

Також команда «Tolocar» відтворила за допомогою 3D-друку музичні інструменти Олександра Шльончика. Випробувала їх на практиці онука чернігівського майстра, солістка гурту ONUKA Ната Жижченко.

-Звісно, звук відрізняється, але я не скажу, що він гірший – він інший. Наприклад, якщо взяти тріскачку, то пластик звучить навіть цікавіше, більш гучно і більше відповідає назві інструменту «тріскачка». Якщо це жоломига, яку ми також надрукували, це подвійна сопілка, вона гірше звучить ніж дерево, бо свисток у сопілці це складна тема. Я з дитинства пам’ятаю, що дідусь над свистком чаклував, це майстерність завжди, треба доробляти, – зазначила Ната Жижченко, солістка гурту ONUKA.

На думку співачки, у інструментів, створених за допомогою 3D-друку, є чималі перспективи. В першу чергу, після певного доопрацювання, вони можуть стати дешевою, але при цьому якісною, альтернативою для початківців.

-Якщо діти, наприклад, захочуть зробити дитячий ансамбль, це буде професійно звучащий ансамбль окарин, не сувенірне звучання, а на ньому можна буде хроматичні мелодії зіграти, що і було основною метою, – зауважила Ната Жижченко.

Окрім цього, волонтери побудували терасу біля соціальної веломайстерні на вулиці Борисоглібській.

-Оця тераса нам на теплий сезон буде слугувати і міні-подіумом для подій, і місцем для сидіння, відпочинку, і коли дощ ми можемо під нею ховатися і далі працювати. Багатофункціональний такий об’єкт, – підкреслив керівник ГО «Еко Місто» Сергій Безбородько.

Після Чернігова команда «Tolocar» вирушить на захід України, де допомагатиме школярам опановувати основи 3D-друку. При цьому волонтери не виключають, що повернуться згодом до нашого міста з новими проектами.