ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Масових заходів до Дня Незалежності у Чернігові не проводитимуть

Featured Video Play Icon

Наслідки терористичного акту, вчиненого російським агресором  у Чернігові,  стали основною темою ранкової  наради  керівників структурних підрозділів і комунальних підприємств міської ради, що проходила  у вівторок.  19 серпня російська ракета влучила в середмістя Чернігова,  загинуло семеро людей, серед них маленька дівчинка, 174 отримали поранення.  Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих.

– Велика біда відбулася в суботу, у Чернігові. Це велика біда для всієї України.  Черговий терористичний акт – військовий злочин російських нелюдей проти мирного населення. Хоч хтось там і прикривається військовим заходом, заходом за участі військових, постраждали в першу чергу мирні люди, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Нагадаємо, серед постраждалих від ракетного удару 19 серпня були  люди, які в цей час поверталися з церкви,  проїжджали у громадському транспорті повз центральну площу.  Вони навіть не знали, що в  музично-драматичному театрі в той час проходила виставка дронів, організована командою  Victory Drones та Чернігівською обласною військовою адміністрацією.  Громадськість сьогодні активно обговорює, чи варто було проводити  цей захід в самому центрі міста.

–  Чернігівці вже чітко знають, тут не потрібно коментувати,  хто надавав дозвіл на проведення цього заходу, саме в центрі, і всі розуміють, що це навіть не помилка і не дурість. Це на багато більше – це по суті злочин, який став одним із елементів  цієї трагедії. Всі знають, хто був співорганізатором, хто виступав на відкритті, мені тут коментувати нічого не потрібно, я переконаний,що всі це знають і це задокументовано у правоохоронних органів, ми почекаємо їхніх висновків, але зрозуміло, що вони обов’язково мають бути, бо суспільство, громада міста це просто так не залишать. Відповіді повинні бути обов’язково, – констатував Олександр Ломако.

 Олександр Ломако подякував всіх, хто прийшов на допомогу  місту і постраждалим.  Але є і зворотній бік медалі – негатив, який ллється від ворога.

–  Це нація, знаєте, нелюдей. Вони виклали в суботу  мій телефон – це спроба якогось морального тиску, це звичайно нічим їм не допомогло, що там «треба привітати очільника міста з вдалим прильотом» . Як вони радіють з того, що загинули люди від їхньої ракети, яку з їхньої точки зору вони влучно запустили. Три дні мені блокують телефон. Пізно ввечері і рано вранці сотні дзвінків і есемесок приходить. Це тільки говорить про їхню абсолютну деградацію. І говорить про те, що головною відповіддю на всі ці втрати є підтримка наших ЗСУ, що наші хлопці, наші герої і роблять і продовжують робити – звільняти нашу територію, – зауважив Олександр Ломако. 

У Чернігові не проводитимуть урочистостей  23 і 24 серпня до державних свят – Дня Прапора і Дня Незалежності , повідомив Олександр Ломако. На його думку, масові заходи за участі військових мають бути скасовані до кінця воєнного стану.

– Хай першим публічним заходом, пов’язаним з ЗСУ, буде наш парад перемоги. А до цього треба всім займатися своїми справами, не наражати цивільних і військових на небезпеку.  Потрібно давно було прийняти це рішення. Думаю, якщо ситуація на Валу не всіх навчила, то ситуація в суботу має це остаточно зробити, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови.

Олександр Ломако дав доручення  якнайшвидше  відновити пошкоджену ракетним ударом Стелу загиблим Героям АТО на площі.  Також місто має визначитися з подальшою долею малої сцени на центральній алеї . Саме там загинула шестирічна Софійка. 

 – І мені цікава думка людей, як правильно міській владі себе повести із цим об’єктом. Він потрібен. Ми його встановлювали, але там загинула людина. Однозначно, там не буде ніяких заходів певний час, а далі будемо дивитися, – зауважив Олександр Ломако.

Чернігівців закликали не нехтувати сигналами повітряної тривоги і спускатися в укриття. Як повідомив Олександр Ломако,  Чернігівська військова адміністрація перевірила  15 укриттів, які знаходяться біля центральної площі. Всі вони працюють.  Про це зокрема йшлося на нараді в ОВА в понеділок.